Skip links

Колко е максималната възраст, до която може да живее човек, според науката

Изследване, проведено в Нидерландия, показва, че максималната продължителност на живота на жените е 115.7 години. При мъжете тя е малко по-ниска – 114.1 години, но дори и така това е много дълъг период.

До този извод са стигнали статистици от университетите Тилбург и „Еразъм“ в Ротердам.

Те са проучили данни от 75 000 души, починали в Нидерландия през последните 30 години. Един от тримата учени, провели изследването, професор Джон Айнмал, е цитиран от Medical Express да казва:

Средно хората живеят по-дълго, но най-възрастните от нас не са живели по-дълго през последните тридесет години. Тук със сигурност има някаква стена. Разбира се, средната продължителност на живота се е увеличила. Въпреки това максималният таван не се е променил.

Само за да уточним, че не става въпрос за очаквана продължителност на живота, а за действителна продължителност на живота. Докато терминът „продължителност на живота“ се отнася до максималния брой години, които човек може да преживее, терминът „очаквана продължителност на живота“ се отнася до приблизителния или средния брой години, които човек може да очаква да преживее.

Тези констатации корелират с проучване, проведено в Америка.

Там изследователите са открили подобна граница на продължителността на живота. Те са установили, че максималната продължителност на живота на човек достига своя връх през деветдесетте години и е малко вероятно да се увеличи над 115 години.

Тези цифри са в противоречие с историята на французойката Жана Луиз Калмент, която е живяла зашеметяващите 122 години. Макар и да е единичен случай.

Световната рекордьорка е най-възрастният човек, живял някога – родена е през 1875 г. и е починала през 1997 г. Не се знае дали нейното постижение някога ще бъде надминато.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало