Skip links

Корейският регулатор ще накаже Broadcom за изнудване и несправедливо отношение към Samsung

Южнокорейската комисия за справедлива търговия реши да предприеме регулаторни действия срещу американската компания Broadcom, след като установи, че е нарушила стандартите за бизнес етика, докато работи в сътрудничество със Samsung.

Според агенцията, Broadcom и Samsung са преговаряли за дългосрочно споразумение за доставка и в даден момент американската компания е поискала от корейския си партньор да приеме нейните условия под заплахата от спиране на доставките и услугите за поддръжка. Broadcom също така изисква от Samsung да закупува продукти на стойност най-малко $760 милиона от Broadcom годишно, за да компенсира разходите, свързани с брака, и също така да се откаже от покупката на продукти от неговите конкуренти. При остра нужда от тези продукти Samsung беше принуден да се съгласи с предложените условия, които станаха още по-неблагоприятни с настъпването на пандемията. Според корейската страна сделката е била съпроводена с милиони загуби.

Информация за нелоялни бизнес практики достигна до регулатора, който през 2022 г. покани Broadcom да изготви самостоятелно програма за компенсации. Американската компания предложи фонд от 15,5 милиона долара за подкрепа на малките производители на полупроводници в Южна Корея и допълнителна подкрепа за Samsung. Миналия вторник комисията прецени, че това не е достатъчно, тъй като програмата не включва обезщетение за загуби на пострадалата страна. В момента регулаторът ще засили мерките за въздействие върху Broadcom: ще определи дали в действията на Broadcom се виждат признаци за нарушение на местните закони и също така ще предложи собствено наказание.

Южнокорейските власти традиционно защитават местния бизнес, дори когато става дума за гиганти като Samsung, които, изглежда могат да се справят сами. И Broadcom вече има опит във взаимодействието с регулаторите по подобни въпроси: искове срещу него възникнаха от американски и европейски ведомства; компанията не успя да погълне Qualcomm и засега не е ясно как ще завърши историята с поглъщането на VMware.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало