Skip links

Литва изгражда технологичен кампус на стойност 110 милиона евро – най-големият в Европа

Литва изгражда най-големият технологичен кампус в Европа в столицата си Вилнюс, за да се превърне в новата технологична столица на Прибалтика.

Проектът на стойност 110 милиона евро ще бъде изграден от Tech Zity, ще се простира на 55 000 кв.метра и ще приюти 5000 технологични работници, съобщи Tech Zity днес.

По този начин той ще бъде по-голям от Station F в Париж, който в момента е най-големият стартъп кампус в цяла Европа.

Tech Zity ще реновират няколко шивашки фабрики в неизползвано индустриално пространство в Новата част на Вилнюс, като ще запазят фабричните офис пространства с височина на тавана от поне 7 метра.

Разработката е вдъхновена от британски проекти за обновяване като електроцентралата Battersea и художествената галерия Tate Modern.

Проектът има за цел да насърчи работещите в сферата на технологиите във Вилнюс да се върнат в офиса след пандемията. Технологичните компании все по-често настояват служителите им да се върнат в офиса, което е обрат в тенденцията на работата от вкъщи от времето на пандемията.

Развиващата се технологична сцена в Литва

Технологичната екосистема на Литва се е разраснала значително през последното десетилетие, казва Дариус Закайтис, основател на Tech Zity, пред CNBC.

„Когато започнах преди 30 години, в литовската технологична екосистема имаше 200 души. Сега са 18 000 души. Това е резултат от 10 години активна работа на млади хора, които всеки ден създават нови компании. Някои от тях са много успешни. Литовците са много продуктивни, много ориентирани към резултати, висококвалифицирани които много агресивно изграждат собствени компании.“

каза Закайтис

„Вилнюс запазва стабилни позиции на европейската технологична сцена, благодарение на бързите иновации и компаниите като Tech Zity.“

заяви кметът на града, Валдас Бенкунскас в изявление

Tech Zity управлява 3 технологични кампуса във Вилнюс, включително Tech Park, Tech Loft и Tech Spa, които са дом на компании като Google, Bored Panda и Kilo Health.

Netflix е използвала локации на Tech Zity за заснемане, включително за документалния сериал „The Playlist“, който разказва за основателя на Spotify, Даниел Ек.

Предстои дълъг път

Въпреки неотдавнашните си успехи, Литва е далеч от това да се превърне в голям технологичен център, който да съперничи на такива като Великобритания, Франция или Германия.

През 2022 година страната е привлякла 222 милиона евро финансиране с рисков капитал, което бледнее в сравнение с нейните западноевропейски колеги. За сравнение, британските технологични стартъпи са привлекли 30 милиарда долара, а френските им колеги – 13,5 милиарда евро.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало