Skip links

Logitech MX Anywhere 3S – тих и функционален мъник

Преди няколко дни Logitech представи официално своята нова мишка MX Anywhere 3S. Ако следите Kaldata редовно, то със сигурност знаете, че периферията на този производител е една от любимите ни и вече сме обръщали внимание на всички актуални мишки и клавиатури на бранда. Ако следите продуктовата линия, то несъмнено ще установите веднага разликата между Logitech MX Anywhere 3 и Logitech MX Anywhere 3S, но няма да е лесно. Просто защото най-добрата мишка за пътуване на Logitech е физически неразличима от последната си версия. Това изобщо не е лошо, защото тя продължава да е много удобна и да изглежда страхотно. „Под капака“  ѝ вече обаче има технология за „тихо щракване“ на по-големия й брат MX Master 3S, както и нов сензор с 8000 DPI. Освен това тя използва новия патентован Logitech Bolt вместо Unifying Receiver.

Тези промени вероятно нямат голямо значение за вас, освен ако мониторът на компютъра ви не е с размерите на маса за хранене и не можете да изпробвате повишения DPI. Но дори и с много леко намалена стойност (Anywhere 3S вече не включва донгъл, но остава на същата цена на дребно от 196 лв), тя все още е една от най-добрите малки мишки на пазара.

Тестване на MX Anywhere 3S

MX Anywhere 3S очевидно е по-малка, но не толкова малка, че да е неудобна за използване за продължителни периоди от време. Моите, да кажем големи мъжки ръце, успяха да я използват за основни компютърни задачи в продължение на повече от седмица. С дължина около четири сантиметра и, което може би е по-важно, с височина само 34 мм, и ширина 65 мм мишката е супер удобна. Като към това прибавим и теглото ѝ, което е по-малко от 100 грама – нещата са супер.

Но това е нормално, тази мишка е предназначена за пътуване – „Навсякъде“ е записано в името все пак. А с гладката форма на речно камъче тя лесно ще се плъзне във всяка чанта или дори в джоба ви, ако трябва да се придвижите набързо. Широките основни бутони са удобни през целия ден, а страничните бутони са малко по-твърди, но няма опасност да ги щракнете случайно. Един-единствен нестандартен бутон, който превключва между стандартно скролиране и супербързо скролиране за приятно набразденото колелце на мишката, допълва пакета.

С MagSpeed получавате най-бързото, най-тихото и най-прецизното скролиране на Logitech досега.  Превъртете 1000 реда в секунда с хипербързия режим, който е до 90% по-бърз в сравнение с обикновена мишка Logitech без електромагнитно колелце за превъртане. А режимът Ratchet е с 87% по-точен всравнение с мишка Logitech Master 2S с инсталирани опции Logitech и активирана функция за плавно превъртане, за да можете наистина да спрете на пиксел.

Може ли MX Anywhere 3S наистина да отиде навсякъде?

Другата част от бранда „Anywhere“ е, че мишката работи върху всичко, до и включително стъкло. Лично аз смятам, че кракът на панталона ми е много по-често използвана повърхност за мишка в движение, но Anywhere 3S се справя отлично и с двете. Мишката  бе използвана от мен на любимата ми стъклена маса в хола, а MX Anywhere 3S се движи по нея така както го прави и на дървеното бюро. Така че, ако имате нужда от мишка, която наистина да работи навсякъде, да, това ще го направи.

Друга особеност на удобния за пътуване дизайн на мишката е възможността за превключване между три устройства с бутон в долната част. Както и при предишните мишки MX, това работи безупречно, независимо дали използвате Bluetooth или патентования USB донгъл Bolt на Logitech. (Новите „S“ варианти на тези мишки се отказват от по-стария Unifying Reciever.)

MX Anywhere 3S е съвместим с всички основни операционни системи. Основните функции на устройството се поддържат без софтуер за операционни системи, различни от Windows и macOS, веднага след изваждане от кутията – работи с Windows, macOS и Linux.

Лесно сдвояване на MX Anywhere 3S чрез Bluetooth Low Energy с до три устройства и превключване между тях с натискане на един бутон. Bluetooth улеснява свързването и освобождава USB портовете ви за други устройства.

Не ви допада Bluetooth? MX Anywhere 3S е съвместима с Logi Bolt USB приемник. Липсата на донгъл в кутията може да се окаже проблем, тъй като той беше включен в MX Anywhere 3 на същата цена. Но тъй като това е мишка за пътуване и повечето хора ще използват директно Bluetooth за своите устройства, а не постоянно да заемат все по-рядко срещания USB-A порт, виждам логиката.

Как се представи MX Anywhere 3 в двете седмици, през които я използвахме

Освен 70-дневния живот на батерията – който не можах да тествам по време на прегледа по обясними причини, но след като притежавах Anywhere 3, не се съмнявам в него – другата отличителна физическа характеристика на мишката е колелцето за превъртане. То наистина е невероятно и е истинско удоволствие да се върти. Особено за по-малка мишка, като се усеща тежко и солидно под пръста ми. А възможността да превключвате между стандартно „щракащо“ скролиране и бързо безкрайно скролиране с натискане на един бутон е нещо, което оценявате едва след като сте го използвали известно време… и сте установили, че ви липсва при други мишки. Не искате да превключвате? Добре, превъртайте достатъчно бързо и мишката е достатъчно интелигентна, за да ви остави да се върти свободно сама. Тази функция съществува от няколко години, но заради това е не по-малко впечатляваща.

Говорейки за нея, ако се потопите в софтуера Options+, можете действително да регулирате силата на режима на скролиране – от едва доловимо до много по-задоволително близко щракване. Това е функция, която имаше и предишният модел, но все пак е супер яка. Нещо, което по-старият модел не притежаваше, е „тихото щракване“ и наистина, 3S е много по-тиха от последния модел, точно както MX Master 3S. Звукът е по-скоро „почукване“, отколкото „щракване“. Кое предпочитате, е въпрос на вкус, но съм сигурен, че всеки до вас по време на дълъг бизнес полет ще оцени по-малко шумния вариант.

По-усъвършенстваният сензор с 8000 DPI – двойно повече от последния модел, равен на този на MX Master 3S – е наистина приятен. Предполагам. Никога не съм го използвал с чувствителност, близка до тази, и не мога да си представя да го правя, особено в мобилна среда. Подозирам, че това е просто случай на консолидиране на кошчето за части на Logitech, което е добре.

Софтуер на MX Anywhere 3

По отношение на софтуера Logitech Options+ е изненадващо страхотен. Със сигурност е възможно да използвате мишката без него, но ще си направите лоша услуга. Logitech Flow си остава чудесен инструмент за всеки, който трябва да се движи между няколко машини, а възможността за промяна на някои или всички функционалности на бутоните за задействани приложения е много ценна.

Технически мишката работи с новата система Smart Actions на Logitech, но за разлика от клавиатурите или големия MX Master, не мисля, че тук има достатъчно бутони, за да бъде наистина полезна. Може би просто ще успеете да извлечете малко повече функционалност от функцията Gestures, която ви позволява да задържите бутона и да се движите нагоре, надолу, наляво или надясно за повече действия. Но отново това изглежда като повече проблеми, отколкото си заслужава, когато повечето от тези (много, много) опции вече са само на едно кликване или на една клавишна комбинация разстояние. Не мисля, че тук има достатъчно бутони, за да бъдат Smart Actions наистина полезни.

Трябва ли ви MX Anywhere 3?

MX Anywhere 3S не е огромна промяна в сравнение с предшественика си, но не е и задължително да бъде. Ако търсите малка мишка за пътуване и нямате нищо против да платите малко над средното ниво за най-високия клас, трудно ще изберете нещо по-добро от тази мишка. Дори ако всъщност не ви се налага да я използвате върху стъкло твърде често.

В крайна сметка

MX Anywhere 3S наистина не прави много повече от своя предшественик, освен ако наистина не се нуждаете от тихо щракване, но все още е най-добрата мишка за пътуване, ако сте готови да платите малко повече.

Плюсове
  •     Удобна за пътуване
  •     Супер сензор
  •     Много тиха
Минуси
  •     Малко по-висока цена
  •     Няма USB в кутията


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало