Skip links

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са показателите му.

Мъжът, прекарал 93 дни на дъното на Атлантическия океан, е свалил 10 години от физическата си възраст. Д-р Джоузеф Дитури, пенсиониран офицер от американската морска пехота, счупи рекорда за най-дълго време, прекарано под вода, като пребивава в капсула с площ 9.3 кв. м на дъното на морето повече от три месеца.

Освен че счупи рекорда, който преди това беше 73 дни, подвигът на г-н Дитури имаше за цел да изследва въздействието на средата с високо налягане върху човешкия организъм.

След като се върна на сушата, медиците установиха, че жизнените му показатели и теломерите – ДНК последователност, която обикновено се оттегля с напредването на възрастта – са с 20% по-дълги, отколкото преди да се спусне под вълните.

Той добави, че разполага и с 10 пъти повече стволови клетки, отколкото в началото на изследването.

Други благоприятни ефекти от дълбоководната хибернация са, че сега той спи 60 до 66 процента дълбок REM сън през нощта, холестеролът му е спаднал със 72 пункта и възпалителните му маркери са намалели наполовина.

Но престоят в такава странна среда несъмнено е оказал известно влияние върху психичното здраве на изследователя.

Това напрежение вероятно е било облекчено, когато на 81-ия ден майка му и брат му са се преборили с дълбокото гмуркане, за да го посетят. Той написа в Instagram: 

Семейството е обективът, през който научаваме за живота, и на 81-ия ден майка ми, заедно с брат ми, доказаха своя несломим дух – отново. Пътувайки над 1000 мили от Ню Йорк и след това на 22 фута дълбочина, за да ме видят в събота, те превърнаха един обикновен ден (поне в контекста на тази мисия!) в спомен, който ще ценим през всичките години, които ни остават на планетата!

Огромните промени във физическото му здраве се дължат на средата под налягане, за която е известно, че има редица положителни ефекти.

Една подобна форма на лечение е хипербарната камера, която подобрява здравето на мозъка, което води до по-добри когнитивни способности. Изследванията на Дитури му позволяват да види как човешкото тяло реагира на среда под налягане за по-дълъг период от време.

Неговата капсула е подобна на тази, която космонавтите ще изпитат по време на пътуването си до Марс.

Пред Daily Mail той разказва за капсулата, която наричал свой дом в продължение на 93 дни: 

Имате нужда от едно такова място, което е откъснато от външната дейност. Изпратете хората тук за двуседмична ваканция, където да си починат, да се отпуснат и да изпитат ползата от хипербарната медицина.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало