Skip links

Mercedes-Benz представи One-Eleven: концептуален електрически роудстър с двигатели с аксиален поток

Mercedes-Benz представи концепция за електрически роудстър, вдъхновена от емблематичните експериментални прототипи C 111 от 60-те и 70-те години на миналия век. Наречен Vision One-Eleven, футуристичният двуместен хиперавтомобил беше представен в Международния дизайнерски център на Mercedes-Benz в Карлсбад, Калифорния и включва различни технологии, които ще намерят своето място в серийните модели през следващите години. Самият автомобил обаче никога няма да стигне до производствените линии.

Vision One-Eleven се отличава с екстериорен дизайн, окъпан в оранжев металик, за който компанията твърди, че е почит към емблематичния C 111. Интериорът също е реверанс към C 111, като в салона има лъскава двуцветна сребриста и оранжева тапицерия. В изявление, описващо привличащия вниманието стил на автомобила, шефът на дизайна на компанията Гордън Вагенер заяви, че той отразява целите на Mercedes-Benz за създаване на емблематични дизайни.

Макар, че боята и външните панели са най-забележителните елементи от дизайна на концептуалния автомобил, той заимства елементи и от други емблематични автомобили на Mercedes-Benz от миналото. Една от тях са вратите тип „чайка“, които бяха въведени за първи път от Mercedes-Benz 300 SL в началото на 50-те години. Те са били и голяма част от купетата C 111, така че е логично Mercedes-Benz да ги включи в новия модел.

При целия ретро дизайн, най-забележителното нещо в новата концепция е нейното модерно електрическо задвижване, което демонстрира технологиите, които според компанията ще бъдат внедрени в серийните ѝ автомобили. Vision One-Eleven е оборудван и с цилиндрична батерия с течно охлаждане, която използва клетъчна химия, разработена за Формула 1 от инженерите от подразделението High Performance Powertrain на Mercedes-AMG в Бриксуърт, Англия.

Vision One-Eleven е оборудван с два електрически двигателя с аксиален поток, монтирани на задната ос, които според компанията са значително по-леки и по-компактни от задвижващите агрегати с радиален поток, използвани понастоящем в по-голямата част от електромобилите, като същевременно предлагат повече мощност за по-добра производителност. Двигателите с аксиален поток са по-ефективни от радиалните си аналози, тъй като електромагнитният поток се движи успоредно на оста на въртене на двигателя, а не перпендикулярно.

Автомобилният производител заяви, че двигателите, базирани на новата технология, се нуждаят от само 1/3 от пространството, заемано от сегашното поколение задвижващи агрегати в електромобилите, като по този начин предлагат много по-голяма свобода на инженерите и дизайнерите да използват творчески допълнителното пространство и да се възползват от намаленото тегло. Двигателите с аксиален поток се разработват от британското дъщерно дружество Yasa, изцяло притежавано от Mercedes за използване в следващото поколение електрически автомобили и ще се произвеждат в завода на компанията в Берлин-Мариенфелде.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало