Skip links

Mercedes-Benz вкарва ChatGPT в автомобилите си

Mercedes-Benz ще интегрира в гласовия си асистент MBUX ChatGPT като част от нова бета програма, но само за САЩ. Присъединяването към бета-версията ще позволи на водачите на над 900 000 автомобила, оборудвани с MBUX, да водят по-динамични разговори с бордовият изкуствен интелект.

В официален пост компанията заявява, че се стреми да подобри своя гласов асистент отвъд „предварително зададените задачи и отговори“. Големият езиков модел на ChatGPT ще подобри значително разбирането на естествения език на MBUX, за да разшири темите, на които той може да отговаря. Клиентите не само ще могат да подават гласови команди, но и ще могат да поискат от изкуствения интелект подробна информация за дестинацията си или предложения за нова рецепта за вечеря.

Сигурност

За да направи програмата възможна, Mercedes включва в нея услугата Azure OpenAI на Microsoft, която според автомобилния производител гарантира сигурност, поверителност и надеждност. Данните от разговорите ще се събират и след това ще се съхраняват в Mercedes-Benz Intelligent Cloud, където ще бъдат анонимизирани и анализирани. Всички ИТ процеси ще бъдат контролирани от компанията, тъй като тя обещава да защити всички данни на клиентите от злоупотреба. Microsoft няма да има никакъв достъп до данните.

Ако искате да видите модернизирания MBUX в действие преди инсталацията, вижте клипчето по-долу. Той използва както екрана на арматурното табло, така и вградения глас, за да дава отговори. При запитване за предложения за най-добрите местни плажове изкуственият интелект показва текстов списък с близките места, преди да препоръча дейности като сърфиране. Той дори може да разказва вицове, въпреки че те са доста тъпи.

Наличност

Бета програмата започва на 16 юни само в САЩ, както споменахме по-рано. За да участват, клиентите, които отговарят на условията, трябва първо да кажат „Hey Mercedes, I want to join the beta program“ като команда към MBUX. Оттам той ще ви упъти как да инсталирате необходимата актуализация. Изглежда, че част от процеса на включване включва свързване на мобилно устройство към изкуствения интелект. Пълният списък на автомобилите, поддържащи бета програмата, е наличен на уебсайта на компанията. Общо в него има над 25 модела, вариращи от седани до SUV модели.

Бета програмата трябва да продължи 3 месеца. След изтичането на този срок тя ще премине в режим офлайн за неопределен период от време. След това Mercedes ще използва събраните данни, за да подобри изкуствения интелект за евентуално широко разпространение на пазара. Не е известно дали програмата или окончателната версия ще бъдат достъпни за други световни региони или други езици освен английския.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало