Skip links

Meta повиши производителността на Quest 2 и Quest Pro с помощта на нов фърмуер

Meta скоро отново ще повиши честотите на централните и графични процесори в своите очила за виртуална реалност Quest 2 и Quest Pro. През декември Meta повиши максималната честота на графичния процесор на Quest 2 със 7% чрез актуализация на фърмуера, а сега с пускането на версията на фърмуера v55 я повиши с още 19%. Също така бе увеличена и честотата на процесора с 26%. Очилата Quest Pro са получили увеличение на честотите: 11% за графиката и 26% за централния процесор.

Операционната система Quest OS в очилата за виртуална реалност Quest 2 и Quest Pro на Meta динамично променя честотите на CPU и GPU. Това гарантира оптимална производителност, като същевременно пести заряда на батерията. За това спомагат и софтуерните актуализации, позволяващи промяна на честотите на чиповете.

Сега максималната честота на графичния процесор в Quest 2 ще бъде около 625 MHz. За сравнение, очилата Pico 4 използват същия чип, но максимумът му беше 587 MHz към ноември миналата година. „Тъй като разработчиците започват да използват тези промени, трябва да очаквате по-голяма плавност в игрите, по-отзивчив интерфейс и по-качествено съдържание в двете устройства“ — каза Meta.

Разбира се, производителността на всички съществуващи очила ще бъде надмината от предстоящия Quest 3, който за първи път ще бъде оборудван с „чипсет Snapdragon от следващо поколение“. Според компанията, тази платформа ще осигури “повече от двойно“ увеличение на производителността на GPU в сравнение с Quest 2.

Очилата Quest 2 и Pro вече поддържат динамично мащабиране на разделителната способност (DRS), за да стимулират разработчиците да използват по-високи резолюции без изпускане на кадри. Технологията DRS се използва в много конзолни и компютърни игри. Тя увеличава разделителната способност при рендиринга, когато графичния процесор има ресурси и я намалява, когато GPU е претоварен. Следователно, потребителят винаги получава най-оптималната резолюция без влошаване на производителността.

Системата за блокиране на очилата също ще бъде обновена. Понастоящем Quest ви позволява да зададете шаблон за отключване на устройството — последователност от линии, начертани между осем точки. Както е при Android-смартфоните. Новата версия на фърмуера добавя алтернативен вариант за защита — цифров код от 4 до 12 знака. И двата метода могат да се използват за заключване на приложения, за да се предотврати използването им от деца, както и за въвеждане на пароли в браузъра.

Новата версия на софтуера добавя поддръжка на мултитъч жестове за ръце или контролери в браузъра на Quest, което ви позволява да увеличите мащаба на изображението с просто стискане на пръсти. Съдейки по илюстрацията, предоставена от Meta, това нововъведение е предназначено за експерименталния режим на взаимодействие Direct Touch, въпреки че се поддържа и стандартният режим на задържане и щипка.

Разделът “Обзор“ също е обновен, което е стандартен 2D-интерфейс, който потребителят вижда, когато стартира Quest. Показват се предложения на приложения, видеоклипове, дестинации и онлайн-последователи. В новата версия, разделът изобразява магазина за виртуални дрехи Meta Avatars, избрани светове от Horizon Worlds, медийно съдържание от Peacock, YouTube, Pluto TV и Xtadium, както и видеоклипове от Facebook и Instagram, ако някой от акаунтите е свързан с вашия профил в Meta.

И накрая, старото, специфично за Quest, приложение Facebook Messenger е заменено с ново приложение за Android. Предишното приложение нямаше много от функциите на Messenger, но новото изглежда е същото, което ще намерите за Android-смартфони и таблетите, както и за Chromebook.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало