Skip links

Micron започва масовото производство на 96GB DDR5-4800 RDIMM памети

Американската полупроводникова компания Micron Technology обяви, че е започнала масовото производство на DDR5 RDIMM памети с голям капацитет от 96 GB. Модулите предлагат скорости до 4800MT/s и са предназначени за работни станции и сървъри. Компанията също така твърди, че новите DIMM модули са идеални за обработка на натоварвания, свързани с изкуствен интелек, и премахват необходимостта от подреждане на матриците, което увеличава разходите и латентността.

96-гигабайтовите DDR5 RDIMM модули на Micron поддържат процесорите EPYC от 4-то поколение на AMD и се използват в Supermicro 8125GS – AMD-базирана система, предназначена за високопроизводителни изчисления, обучение на модели с изкуствен интелект, дълбоко обучение и индустриални сървърни натоварвания.

По отношение на производителността Micron твърди, че системите с процесори AMD Zen 4 от 4-то поколение и модули памет Micron DDR5-4800MT/s могат да постигнат 2 пъти по-бързи резултати при поточни натоварвания (378 GB/s) в сравнение с устройствата с процесори AMD Zen 3 от 3-то поколение и модули Micron DDR4-3200MT/s, които могат да постигнат само 189 GB/s.

В прессъобщение, в което се обявява масовото производство на 96-гигабайтовите модули, вицепрезидентът и генерален мениджър на Micron Compute Products Group, Правеен Вайдянатан, заяви, че решенията за памет с голям капацитет ще предложат оптимална производителност за интензивни изчислителни натоварвания и ще намалят общите разходи за клиентите.

Оперативната памет DDR5 беше пусната на пазара преди няколко години и вече е широко разпространена сред производителите на оборудване за персонални компютри, благодарение на по-новите поколения процесори на Intel и AMD, които я поддържат. Intel пусна поддръжка на DDR5 със своите процесори Core от 12-то поколение през 2021 година, а AMD последва примера със своите процесори за лаптопи от серията Ryzen 6000 и чипове за настолни компютри от серията 7000 през миналата година.

DDR5 има редица присъщи предимства пред DDR4, включително по-висока базова скорост и по-ниска консумация на енергия. Докато тактовата честота по подразбиране за DDR4 е 2133 MHz, базовата честота в DDR5 модулите е 4800 MHz. DDR5 също така поддържа DIMM модули с по-голям капацитет. Теоретично DDR5 може да поддържа до 512 GB на модул, въпреки че процесорите от настоящото поколение на Intel и AMD могат да поддържат само до общо 128 GB DDR5 памет.

Въпреки всички предимства на DDR5, има няколко области, в които DDR4 все още е кралят. Най-вече DDR4 има по-ниска латентност от DDR5, което означава, че системите с DDR4 памет теоретично могат да бъдат по-бързи и по-отзивчиви от тези с DDR5. Латентността на DDR5 се подобрява с времето, но все още не е ясно дали някога ще успее да настигне DDR4 в това отношение.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало