Skip links

Microsoft „пенсионира“ Cortana

Microsoft обяви вчера, че праща гласовия си дигитален асистент и приложението за Windows Cortana в историята.

Определената от самия Сатя Надела за „коркова тапа“ Cortana (кръстена на персонаж от популярната видеоигра Halo) беше разкрита за пръв път по време Microsoft Build през 2014, като дигитален асистент за Windows Phone и десктоп версията на операционната система. Cortana идва в отговор на гласовия асистент Siri на Apple и на Google Assistant. За последно Cortana беше интегрална част от Windows 10 и 11 под формата на приложение, което ще бъде пенсионирано. Самият асистент Cortana ще продължи да функционира в някои продукти (Outlook mobile, Teams mobile, Microsoft Teams display и Microsoft Teams) на компанията още някакво време, след което ще спре да съществува окончателно. Очаква се Cortana да бъде заместена от Copilot, който Microsoft планира да наложи в голям спектър от продуктите и услугите си.

„Знаем, че тази промяна ще засегне някои от начините, по които вършите ежедневните си дейности в Windows, така че искаме да ви помогнем да направим прехода ви към новите възможности по-гладък“, пишат Microsoft.

PC World припомнят, че Microsoft започна да изоставя дигиталния си асистент още преди години, като първоначално го премахна от обвивката на Windows, за да изостави напълно развитието му през 2020. Тя остана като вградена характеристика в Windows 10 и 11 и възможност за гласово стартиране на програми, организиране на календара, търсене на информация и др.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало