Skip links

Microsoft ще позволи на потребителите напълно да премахнат приложението Teams Chat от Windows 11

Microsoft може да предложи на европейските потребители напълно да премахнат приложението Teams Chat от операционната система, което се предоставя в комплект с Windows 11. Тази мярка ще бъде отстъпка пред властите в ЕС, обвинявайки корпорацията в антиконкурентно поведение към технологичните играчи в региона.

Microsoft се оказа на мушката на европейските антимонополни органи заради консолидацията на собствените си продукти и услуги – конкурентите ѝ, основно доставчици на облачни услуги, обявиха подобни методи за нелоялни и ги поставиха в неизгодно положение. Приложението Teams Chat идва в комплект с Windows 11 и според разработчиците на други месинджъри и софтуер за съвместна работа, включително Slack, това нарушава антимонополните закони.

В най-новите пакети ресурсът Windows Latest е открил промени в клиента Teams Chat. Досега потребителите можеха да премахнат чата от лентата на задачите на операционната система, но нямаше стандартни средства за пълното премахване на програмата. Новите, пуснати през май, допълнения към Windows 11 съдържат връзки към функцията “Изтриване на чат“, която напълно отстранява софтуера от системата, включително и всяко споменаване, че някога е съществувал. Първоначално приложението трябваше да повиши привлекателността на платформата Teams за потребителите, но тя обикновено се използва за работни видеоконференции и обичайните потребители не се интересуваха от нея.

Функцията за изтриване на чат от месинджъра ще бъде реализирана с помощта на географския API, т.е. Microsoft ще може да контролира на кой контингент потребители ще получат достъп до тази опция. Проникването на Windows 11 все още е сравнително малко: в края на май тази версия представлява 23% от всички инсталации на Windows, а Windows 10 остава лидер с дял от почти 72%, сочат данни на Statcounter.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало