Skip links

Мистерията защо са изчезнали маите е разрешена, а отговорът е важен за модерното човечество

След години на спекулации и странни конспиративни теории учените смятат, че най-накрая са открили причините, поради които сложната цивилизация на маите просто е изчезнала. 

След като е процъфтявала в продължение на хиляди години.

Изводите са на база на няколко различни проучвания, които са се случили в последните години. А отговорът на мистерията как и защо 19 милиона население изчезва внезапно носи поука за човечеството в днешния ден. 

Потомците на маите могат да бъдат открити до днес в Централна Америка.

Предците им обаче са изоставили градовете, които съставлявали сложната цивилизация, през VIII или IX век.

Урбанизираните низини на полуостров Юкатан, подобно на Тикал, се превръщат от оживени градове в руини за период от 100 години. Има донякъде обосновани предположения за случилото се, като войни и пандемии. Има и такива, че е имало извънземно нашествие или свръхестествени сили.

Най-вероятният отговор е комбинация от няколко различни причини.

В книгата си „Колапс“ от 2005 г. американският географ, историк, орнитолог и автор на научнопопулярни книги Джаред Даймънд излага теорията, че продължителната суша, ускорена и влошена от изсичането на горите, е била последната капка, довела до разпадането на една забележителна цивилизация.

Хипотезата е проверена с помощта на археологически доказателства и данни за околната среда. Резултатите потвърдиха през 2012 г., че сривът на цяла култура може да се отдаде на екологична катастрофа, която е предизвикана от самите тях.

Едно проучване установи, че изсичането на твърде много дървета, е довело до намаляване на способността на земята да абсорбира слънчевата радиация. Целта на маите е била да освободят място за земеделие, както и да придобият нужното гориво за приготвяне на варовата мазилка за спиращите дъха постройки.

За един квадратен метър готова структура са били необходими 20 дървета.

В следствие на изсичането се изпарява по-малко вода, причиняващо появата на по-малко облаци и 5-15% по-малко дъжд. Случило се е в рамките на само един век.

Изследването, публикувано от учени от Колумбийския университет, използва броя на населението в градовете, което се увеличава, и измерванията на разчистената земя, за да направи симулации. Визуализират как това би довело до суша, слаби реколти и липса на търговия. В крайна сметка маите са били принудени да напуснат своя дом в низините, за да намерят храна.

Но макар цялата тази наука да изглежда сложна дори днес, маите са виждали последствията от стореното.

Според Б. Л. Търнър, водещ автор на едно от изследванията, маите са виждали случващото се в околната среда. Въпреки това са продължили изсичането на горите, докато обществото им не е било разрушено. Звучи ли ви познато?

Специалистът по климатично моделиране в Университета на Небраска Робърт Огълсби, работил по второто проучване, казва, че нашето прекрояване на околната среда често може да има и непредвидени последици. 

Точно като обезлесяването, което в момента се случва в Гватемала, която някога маите са наричали свой дом.

Най-страшното? Подобно на маите, ние може да не осъзнаем последствията от нашите действия, докато не стане твърде късно да се спасим.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало