Skip links

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все повече производители на смартфони да излизат със сгъваеми устройства. Въпреки че все още не всички сгъваеми устройства се появяват официално в България, виждаме, че производителите, които се занимават с това от няколко години, увеличават скоростта и пускат все повече модели.

Един от традиционните играчи тук, компанията която за първи път показа такова устройство на премиерата си в Лондон, от която бяхме част и ние, е Motorola. След няколко устройства от серията, сега компанията пуска не едно, а две сгъваеми устройства: Motorola Moto Razr 40 и Motorola Moto Razr 40 Ultra. Razr 40 е по-евтино сгъваемо устройство от Motorola, което ще струва под 1000 евро.

Но в това ревю ще се фокусираме върху Razr 40 Ultra от висок клас, който вече се продава за 2400 лв и който имахме възможност да използваме „тайно“ няколко седмици преди официалната премиера в началото на юни. Това устройство е оборудвано с екстри от висок клас и спокойно може да се приеме за истински сгъваем флагман, въпреки няколкото уговорки, които ще трябва да направим.

Както и миналата година, сравняваме сгъваемия модел на Motorola с най-новия Samsung Galaxy. Това все още е Flip4, тъй като Flip5 все още не е обявен. Може да си помислите, че това сравнение не е съвсем справедливо, защото новото устройство на Motorola вероятно ще бъде много по-мощно, но това не е толкова лошо. Например Razr 40 Ultra има същия процесор като Flip4, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Разликите обаче аз другаде.

За щастие, има много подобрения, които да накарат новия сгъваем телефон на Motorola да се чувства наистина различен. Например предният екран е драстично увеличен, а в устройството има и батерия с по-голям капацитет. Освен това е увеличена честотата на опресняване на двата екрана. Ще ви направи впечатление, че в това ревю понякога поставяме новото устройство на Motorola и редом с друг смартфон от висок клас на производителя – Moto Edge 40 Pro, който тествахме.

Линията Edge е за Motorola това, което са устройствата Galaxy S за Samsung: най-мощните устройства с най-високи спецификации. Не е изненадващо, че Edge 40 Pro има на борда си Snapdragon 8 Gen , но дали „съкращенията“, които Motorola е направила в Razr 40 Ultra, са такива, че устройството все още да е добър баланс между компоненти от висок и полувисок клас? Ще прочетете за това в това ревю. Да започнем всичко по реда си.

 

Кутия

Смартфонът отново пристига в много стилна черна кутия, която както най-новите модели на компанията ухае много приятно, заради парфюма вложен в нея. Можем да намерим не само стандартната документация, пин за сим картата, но и удобно зарядно устройство и дори специален защитен панел, в който можете да поставите апарата. Лично аз в никакъв случай не бих го „украсявал“ с допълнителен панел, но все пак това е въпрос на избор, а възможността за нещо безплатно подобно в комплекта  с модела не е за пренебрегване.

Външен вид

Motorola не е променила дизайна на razr 40 ultra твърде много в сравнение с razr (2022). Отзад устройството може да е с Gorilla Glass Victus или както беше в нашия случай с еко кожа. Тя е не само много красива, но и практична защото по нея не остават никакви пръстови отпечатъци, което е супер. Нямам представа колко време ще бъде в добро състояние, но изглежда доста качествена и здрава и поне в седмицата, в която я използвах аз, по нея не се появиха никакви следи от употреба.

Горната част на гърба, страната, където се намира втория екран, също е изработена от Gorilla Glass Victus. Всички останали модели, които не са в цвят Viva Magenta  са с изцяло стъклен гръб.

Звездата тук обаче е пантата на Motorola. И при този Razr комбинацията от подвижни елементи в нея гарантира, че в „задната“ част на екрана винаги остава значителен радиус, така че да не се оказва прекалено голям натиск върху екрана. Отвън не се вижда практически нищо от това, когато телефонът е сгънат и изглежда така, сякаш екранът е плътно прилепнал. Механизмът, който кара панела първо да се плъзне малко надолу, а след това да се вълни навътре в средата, изглежда вече не присъства в този модел. Също така при него екранът не е избутан навътре във формата на капка. Очевидно Motorola е намерила друга техника за сгъване на екрана без очевиден ръб на сгъване, тъй като е почти невъзможно да го видите или усетите.

В горната част на смартфона има две камери: 12-мегапикселова основна камера и 13-мегапикселова широкоъгъллна камера. Докато в миналогодишния модел вотрият екран все още беше малък и над камерите, в razr Edge 40 те са „вътре“ в него. Или по-скоро екранът е разположен около тях, както искате го приемете.

Рамката на смартфона е алуминиева и има лека издутина. В дясната част на устройството се намират бутоните за регулиране на звука, отворът за микрофона и бутонът за включване, който служи и като четец за пръстови отпечатъци. В горната част също са разположени отвор за микрофон и високоговорител, който действа и като втори стерео високоговорител. Отляво е поставката за карти, в която има място за SIM карта, но за съжаление не и за карта памет. Втора SIM карта може да бъде добавена дигитално като електронна SIM карта. В долната част ще откриете отвор за микрофон, USB-C порт и един от двата стерео високоговорителя.

Забелязваме също, че когато е разгънат, razr 40 ultra е много по-дълъг, отколкото сме свикнали от други устройства. Устройството обаче не е по-широко. Когато е разгънато, моделът е с размери 170,83 x 73,95 x 6,99 мм, което го прави по-издължен от средното. Следователно съотношението на страните на вътрешния екран е 22:9. Когато е сгънат, смартфонът е с размери 88,42 x 73,95 x 15,1 мм. Новият Razr тежи 188,5 г, а този който тествахме и е в цвят магента е малко по-лек – 184,5 гр, благодарение на гърба си от изкуствена кожа.

За разлика от Flip4, смартфонът на Motorola не е водоустойчив, но устройството има рейтинг IP52, което означава, че може да издържи на пръски вода. Това означава, че можете да продължите да говорите по телефона по време на дъжд, но е по-добре да не го взимате под душа или в басейна.

Екран

Рамките на екрана са малко по-малко дебели и широки от тези на Razr (2022). Рамките вече са приблизително сравними с тези на Samsung Galaxy Flip4. Вътрешният екран е от същия материал от мека пластмаса, с който сме свикнали от други сгъваеми смартфони. Вътрешният екран е с размери 6,9 инча и има по-висока честота на опресняване от тази на razr (2022), дори по-висока от тази на средния смартфон от висок клас: цели 165Hz.

При 2640×1080 пиксела резолюцията е малко по-висока от тази на миналогодишното устройство и има 10-битово възпроизвеждане на цветовете с поддръжка на HDR10+. Външният екран, който Motorola нарича „екран за бърз преглед“, е с разделителна способност 1056×1066 пиксела. Това е много повече от това на миналогодишното устройство и, като се има предвид по-големият размер на екрана, това не е изненадващо. Той е доста по-голям и заема почти цялата горна част на устройството. Честотата на опресняване на този външен екран също е по-висока от средната – 144 Hz. Тъй като той може да се използва в почти всички случаи толкова, колкото и основният екран, това е приятна екстра, която се усеща, дори когато играете игри.

Проверихме тестове с колорметър SpectraCal C6, които са правили наши колеги и софтуера за анализ Portrait Displays Calman Ultimate, за да оценим качеството на изображението. Оказва се, че Razr успява да се справи добре наравно с устройствата от висок клас. С максимална яркост от малко над 1200 cd/m² той се справя също толкова добре, колкото и други смартфони от висок клас, и релано много по-добре от Galaxy Flip4. По отношение на възпроизвеждането на цветовете смартфонът също се справя отлично. Минималната яркост също е по-добра от тази на миналогодишния Razr и също е на високо ниво.

Камера

Motorola razr 40 ultra е оборудван с три камери. Основната е 12-мегапикселова с оптично стабилизиран f/1.5 обектив. Тя е същата Sony IMX563, която се намира в Samsung Galaxy Z Flip3. Това означава, че вече не е възможно да снимате с 8k и 30 кадъра в секунда с това устройство, докато това все още беше възможно с razr (2022). При razr 40 ultra, както и при Samsung, това може да става с до 4k и 60 кадъра в секунда.

До него е разположена 13-мегапикселовата широкоъгълна камера Hynix Hi1336 с обектив с променлив фокус f/2,2. Така че тя може да се използва и като макрокамера. При 108 градуса ъгълът на видимост не е толкова широк, колкото сме свикнали от ултраширокоъгълните фотоапарати. Вероятно ще забележите това и когато видите снимките една до друга в нашето сравнение.

Отпред или отвътре е разположена 32-мегапикселова предна камера, която прави снимки с 8-мегапикселова разделителна способност чрез разделяне на пикселите. Обективът е със светлосила f/2,4. Сензорът в тази камера е Omnivision OV32B40 – модул, който Motorola използва по-често в своите устройства.

Приложението за камерата на Razr 40 Ultra изглежда и работи така, както бихте очаквали от Motorola. Сега е добавена допълнителна опция за използване на предния екран като визьор, така че и човекът, когото снимате, да вижда директно това, което заснемате. Тази опция може да бъде деактивирана с натискането на един бутон. Освен това основната камера и ултраширокоъгълната камера могат да се използват и като селфи камери, когато са затворени, което дава по-добри снимки от селфи камерата от вътрешната страна на устройството. Когато е затворено, приложението за камерата може да се отвори чрез един от преките пътища на вторичния екран или чрез въртеливото движение, което отдавна познаваме от Motorola.

Сгъваемите устройства имат втори начин за заснемане на по-добри селфита; можете да използвате допълнителния екран като визьор за основната камера. При Razr това може да се направи по три начина. Когато устройството е разгънато, можете да превключите към предния екран от малък бутон в приложението за камерата. Можете също така да натиснете бутона за захранване два пъти в бърза последователност, за да стартирате камерата. Най-бързият начин е да оставите устройството в затворено положение и да направите два пъти движението за разрязване с устройството в ръка. Качеството на селфитата в този режим очевидно е по-добро, тъй като те се правят с основната камера.

Софтуер

Motorola razr 40 ultra работи с Android 13, който изглежда максимално „стоков“. Motorola винаги променя малко интерфейса, благодарение на което операционната система изглежда като Android Open Source Project, но оборудвана с приложения от Google и Motorola. Изтеглящото се меню прилича много на това, което имаме и в Google Pixel, а същото се отнася и за менюто с настройки.

Друга област, в която софтуерът на Motorola също бележи добри резултати, е вторичният екран. Малкият екран в предната част е дори по-универсален от този на Razr (2022) и може да прави почти толкова, колкото и основният екран от вътрешната страна. Наистина получавате различен, опростен, интерфейс пред себе си и повечето приложения трябва да се добавят ръчно на външния основен екран, но това става с натискането на два бутона.

Всяко приложение, което изпробвахме, работеше мигновено и можеше да се използва така, сякаш работи на големия, вътрешен екран. Сърфирането, гледането на видеоклипове и дори играенето на игри не представляваше никакъв проблем. Докато миналата година имаше някои приложения, които не работеха на малкия екран, сега всичко се отваря без проблеми. Просто трябва веднъж да дадете разрешение на новите приложения да използват втория екран. Използването на някои приложения все още е малко трудно, но по-големият екран го улеснява, особено сега, когато бутоните за навигация са до камерите. Освен това е възможно да настроите всяко приложение да се изпраща директно на вторичния екран, когато устройството е сгънато.

Разбира се, екранът може да се използва и за уиджети. Те включват бързо активиране на камерата, повиквания, календар, прогноза за времето и съобщения. При всички положения използването на този малък екран е доста приятно. Ако искате да потърсите нещо бързо и не ви се иска да отваряте устройството си за всяка дреболия, това е много приятно допълнение, което, доколкото съм запознат, може да бъде възприето от всички останали производители на сгъваеми смартфони.

Друго, което ме радва, е подобрената политика за актуализации на Motorola. Докато Razr (2022) все още трябваше да се задоволява с две актуализации на операционната система и три години актуализации на сигурността, компанията обеща три актуализации на операционната система и четири години актуализации на сигурността за този модел. Това поставя поддръжката на това устройство на нивото на другите смартфони от висок клас на Motorola. Освен това този смартфон е оборудван с Android 13, така че няма да използвате изостанала версия на Android като миналогодишния Razr.

Новият Razr разполага и с функция за използване на устройството в полуотворен режим. Този „режим на лаптоп“ е наречен от компанията „Flex View“. Той се активира, когато двете части на устройството са разположени под ъгъл една от друга с екрана за бърз преглед отпред. Щом затворите малко пантата, екранът се разделя на две части. Тогава контролите се разполагат в долната част на екрана, докато филмите, снимките и видеоклиповете се намират над сгъвката. Това е особено удобно, когато използвате камерата; не се нуждаете от статив, за да сложите това устройство. Приложенията на трети страни също поддържат тази функция, например Instagram и WhatsApp.

Хардуер

Razr 40 ultra разполага с Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, който се среща в по-голямата част от миналогодишните смартфони от висок клас, въпреки че очаквахме в това устройство да се намира по-новият 8 Gen 2. Чипът е бърз и енергоефективен и в нито един момент не изпитахме забавяне, забиване или падане на кадрите по време на ежедневните задачи.

Устройството се предлага в различни конфигурации с памет: 128 GB памет с 8 GB RAM, 256 GB с 8 GB RAM и 512 GB с 12 GB RAM. За съжаление паметта не може да бъде разширена с карта памет. Безжичната свързаност включва 5G, Wi-Fi 6(E), NFC и Bluetooth 5.3.

Високоговорителите Dolby Atmos произвеждат добър звук, като високите и средните тонове се отличават със своите качества. Басите също се чуват добре и звучат малко по-дълбоко, отколкото при миналогодишното устройство. Устройството може да свири приятно и силно и не се появяват изкривявания, когато силата на звука е настроена на максимум.

Капацитивният скенер за пръстови отпечатъци върху бутона за включване е много точен и бърз. Не се сблъскахме с никакви фалшиви положителни резултати, а отключването на смартфона е почти мигновено. Тактическата обратна връзка също е добра. Моторът може да вибрира силно, а докосванията се усещат ясно. Устройството потупва и вибрира по-силно от миналогодишния модел.

Батерия и зареждане

Докато средностатистическият смартфон има батерия с капацитет между 4000 mAh и 5000 mAh, при сгъваемите устройства този капацитет обикновено е много по-малък. Същото важи и за Razr, но въпреки това Motorola успя да оборудва устройството с по-голяма батерия от тази на Razr (2022). Razr 40 ultra има батерия с капацитет 3800 mAh, докато миналогодишното устройство трябваше да се задоволи с такава от 3500 mAh. Нашите тестове показват, че новият razr издържа много по-дълго от своя предшественик и може да работи с едно зареждане приблизително няколко часа повече от един работен, в който сме използвали активно своя телефон. Любопитно е, че това се дължи и на начина на ползване на устройството. Няма нужда да го отваряте постоянно, за да свършите нещо. И въпреки че е много красиво, когато е отворено, устройството спокойно може да се използва почти постоянно с по-малкия екран когато е затворено – както отбелязахме и при разглеждането на софтуера.

Motorola отдавна е оборудвала своите устройства с възможности за бързо зареждане. Те не са толкова бързи, колкото тези на много други китайски производители на устройства, но са по-бързи всички останали на пазара. Samsung Galaxy Flip4 може да се зарежда с до 25 W и му отнема един час и 19 минути, за да се зареди напълно. Razr 40 ultra може да бъде захранен с 33 W и му отнема един час и 10 минути, за да бъде напълно зареден. Това не е много по-бързо от сгъваемия модел на Samsung, но това очевидно се дължи на по-голямата батерия в razr. Както Galaxy Flip4, така и razr 40 ultra могат да се зареждат и безжично. Устройството на Motorola може да прави това с до 5 W, а смартфонът на Samsung – с 15 W и може да захранва безжично и други устройства с 4,5 W. Между другото, razr 40 ultra се предлага само със зарядно устройство с мощност 33 W, докато Samsung не доставя зарядни устройства от няколко години.

В крайна сметка

Motorola razr 40 ultra е приятно продължение на излезлия миналата година Razr (2022). За мен най-голямата и осезаемо промяна е вторичния екран от външната страна, който е още по-полезен и на практика може да се използва като основен, без да се налага да разгъвате устройството. По-големият размер на екрана в сравнение с миналогодишния модел също помага изключително много. Жестовете също са добре дошло допълнение, познато ни от Motorola. Освен това пантата е много по-малко видима и осезаема.

И въпреки че тук имаме миналогодишния Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, това не е нещо, което ще забележите на практика, тъй като този процесор е достатъчно бърз. От друга страна, Motorola също е подобрила доста неща. Например, честотата на опресняване на двата екрана е увеличена и на практика всички приложения вече могат да се използват на външния екран. Друго голямо подобрение е софтуерната поддръжка. Устройството получава три актуализации на операционната система и четиригодишни актуализации на сигурността. Това означава, че устройството ви ще бъде актуализирано до 2027 г.

В крайна сметка, при всички положения има много причини да изберете Razr 40 Ulta. Единственото нещо, което все още може да ви възпрепятства, е цената. Към момента на писане на статията razr струва 2400 лв. Но пък тази красота си заслужава всяка стотинка според нас.

Плюсове
  •     Без видимо или забележимо сгъване на екрана и следи по него
  •     Добро качество на изображението
  •     Универсален голям втори екран
Минуси
  •     Висока цена, характерна за тези устройства
  •     Не е напълно водоустойчив


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало