Skip links

Музикални издатели искат $250 млн от Twitter за нарушаване на авторски права

Миналата сряда Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) подаде на съд Twitter от името на 17 музикални издатели, представляващи известни изпълнители. В иска се твърди, че социалната мрежа е нарушила закона за авторското право, като е позволила на потребителите да публикуват музика в платформата без разрешението на притежателите на авторските права, във връзка с което асоциацията поиска обезщетение в размер на 250 милиона долара.

Според съдебния иск, заведен във федералния съд в Тенеси, Twitter “подхранва бизнеса си с безброй музикални композиции, нарушаващи авторските права, изключителните права на издателите и други лица съгласно закона за авторското право“.

Документът изброява приблизително 1700 песни, заглавията на които фигурират в нееднократни известия за нарушаване на авторските права, изпратени до Twitter, но компанията не е отговорила на тях по никакъв начин. За злоупотребата с всеки един от тях издателите търсят обезщетение в размер на 150 000 долара.

Повечето от предполагаемите нарушения, за които Twitter е уведомен, включват музикални видеоклипове, видеоклипове на музикални изпълнения на живо или други видеоклипове, синхронизирани с музика, защитена с авторски права. Ищците обвиняват Twitter, че използва тези видеоклипове, за да повиши стойността си чрез увеличаване на времето, през което хората прекарват в социалната мрежа.

В иска се отбелязва, че повечето други големи социални мрежи са сключили сделки с музикалните издатели и лейбъли, включително TikTok, Facebook, Instagram, YouTube и Snapchat. През март New York Times съобщи, цитирайки хората запознати с въпроса, че преговорите между Twitter и трите най-големи музикални лейбъла относно широки лицензионни сделки са в застой след поглъщането на социалната мрежа от страна на Илон Мъск миналата есен.

Twitter се отличава като най-голямата социална медийна платформа, която напълно отказа да лицензира милиони песни в услугата си“ – каза в изявление президентът на Националната асоциация на музикалните издатели Дейвид Израелит (David Israelite).


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало