Skip links

Най-богатите хора в света добавиха $150 млрд. от изкуствения интелект

Изкуственият интелект насочи парите на инвеститорите към ИТ компаниите
(снимка: CC0 Public Domain)

Шумът около изкуствения интелект „помогна” на най-богатите хора на планетата да увеличат състоянието си със 150 милиарда долара от началото на 2023 година, според анализ, публикуван в Business Insider.

Акциите на Meta (компанията зад Facebook) поскъпнаха със 134% от началото на годината, а богатството на нейния основател и лидер Марк Зукърбърг нарасна с 56,8 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Лари Елисън, съосновател на разработчика на корпоративен софтуер Oracle, добави 46,6 милиарда долара към богатството си, което вече е 138 милиарда долара, благодарение на 50-процентното поскъпване на акциите на компанията.

Богатството на основателя на Microsoft Бил Гейтс набъбна с 24 милиарда долара от началото на годината, сега той е на пето място в списъка на най-богатите хора в света. Акциите на Microsoft скочиха с 42,7% през 2023 г., а на 17 юни достигнаха исторически връх от 351,47 долара за брой на борсата Nasdaq.

Състоянието на основателя на Nvidia Дженсън Хуанг се удвои през януари-юни 2023 г. до 24,5 милиарда долара. Акциите на разработчика на GPU-та се покачиха със 192,13% от началото на годината. В края на май Nvidia стана първият производител на чипове с пазарна капитализация от близо 1 трилион долара.

Чатботът ChatGPT предизвика вълна от интерес към изкуствения интелект. Инвеститорите започнаха да купуват акции на компании, за които смятат, че могат да се възползват от новите AI технологии. Оттук идва и ръстът в котировките на ИТ корпорациите.

Само през седмицата, която приключи на 31 май 2023 г., технологичните фондове привлякоха 8,5 милиарда долара, по данни на Bank of America. Изглежда, че изкуственият интелект стимулира инвестициите в сектора, заявиха от банката в бележка до клиентите.

За бизнеса използването на AI се превръща в необходимост, в конкурентно предимство. С негова помощ компаниите подобряват бизнес процесите, качеството на продуктите и услугите, оптимизират разходите и увеличават печалбите си. Решения на база AI вече се използват широко в търговията на дребно, ИТ и финансите, логистиката и производството.

Технологичните компании се впуснаха в луда надпревара за изкуствен интелект. През януари 2023 г. Microsoft инвестира 10 милиарда долара в разработчика ChatGPT, което ѝ осигури дял бъдещите печалби на компанията в замяна на изчислителната мощност на облака Azure.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало