Skip links

Най-големият комуникационен сателит в света излъчва 4G данни директно към мобилни телефони

Базираната в Тексас компания AST SpaceMobile успешно тества най-големия комуникационен сателит в света BlueWalker 3, като изпрати 4G сигнали към смартфони, стана ясно от изявление за пресата.

BlueWalker 3, който по същество действа като космическа клетъчна кула е проектиран евентуално да изпраща 5G данни. Поради огромния си размер той предизвика безпокойство сред астрономическата общност, като някои отбелязаха, че е толкова ярък, колкото звезда в нощното небе.

BlueWalker 3 на SpaceMobile премина ключов тест

По-рано тази седмица в сряда AST SpaceMobile обяви, че през юни нейните инженери са провели серия от тестове на спътника BlueWalker 3. Те са предавали данни до обикновени мобилни телефони на Земята със скорост над 10 Mbps.

Спътникът, който предизвика спорове поради факта, че заради размерът си може да блокира астрономически наблюдения, използва спектъра на AT&T и технологията Nokia RAN. Следващата стъпка на AST SpaceMobile ще бъде да тества сателита с 5G скорости.

„Постигането на това постижение от немодифициран, стандартен мобилен телефон на Земята, който се свързва чрез нашия спътник в ниска околоземна орбита е още един революционен момент в историята на телекомуникациите.“

казва Абел Авелан, председател и главен изпълнителен директор на AST SpaceMobile в изявление на компанията

Спътникът BlueWalker 3 беше изстрелян на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX през септември миналата година и беше разположен в орбита през ноември.

През април тази година AST SpaceMobile използва BlueWalker 3, за да бъде проведен разговор между два смартфона, единият от които се намираше в САЩ, а другият в Япония.

Крайната цел на AST SpaceMobile е да създаде първата космическа клетъчна широколентова мрежа, която да предава данни директно към мобилните телефони на Земята. BlueWalker 3 е прототип на тестов спътник, предназначен за изпитване на технологията на AST SpaceMobile. Компанията има за цел в крайна сметка да изпрати в орбита съзвездие от 100 спътника, които ще се казват BlueBird.

Някои астрономи отбелязаха, че увеличаването на броя на спътниците в ниска околоземна орбита е обезпокоително. Те изтъкват опасенията, че компании като Starlink със своята огромна флотилия от спътници може да допринесе за нарастващия проблем с космическите отпадъци, който вече ни поставя на ръба на потенциално катастрофален сценарий, известен като синдром на Кеслер.

Междувременно НАСА също предупреди, че множеството спътници могат да възпрепятстват способността ѝ да открива потенциално опасни астероиди, които се насочват към Земята.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало