Skip links

Най-малкият Лексус е тук! Ето какво знаем до момента

Lexus разкри изцяло новия LBX – компактен премиум кросоувър, предназначен да се справи с хиперпопулярния сегмент.

Това е голяма стъпка за японската луксозна марка, тъй като LBX е най-малкият автомобил на Lexus в историята – и първият, който е предназначен за европейския пазар.

LBX е базиран на платформата GA-B на Toyota (която е в основата и на подобния по размер Yaris Cross), но е основно преработен от инженерите на Lexus, за да осигури по-изтънчено и луксозно изживяване.

Lexus не е споделил много информация по отношение на задвижването, но отбелязва, че в LBX ще се предлага 1,5-литров трицилиндров хибрид.

Не са налични данни за мощността, но двигателят произвежда 114 к.с. в Yaris Cross. Той не е много мощен, но електрифицираният трицилиндров двигател е забележително икономичен със среден разход от 3,9 л на 100 километра въз основа на оценките на WLTP.

Ако се чудите, LBX е съкращение от „Lexus Breakthrough X(cross)-over“.

Размери на малък автомобил, софистицираност на голям автомобил

Отдолу ще откриете новоразработена настройка на предното окачване MacPherson. Lexus е избрал по-голям ъгъл, което се твърди, че подобрява стабилността на правата линия, намалява недозавиването и води до стегнато поведение в завоите.

В зависимост от задвижващите колела задното окачване се различава. Моделите с предно задвижване използват торсионна греда, а версиите със задвижване на всички колела – независимо окачване с два носача.

С дължина от едва 4 188 мм, той е малко по-дълъг от Yaris Cross, но с 330 мм по-къс от UX Hybrid.

LBX може и да е малък, но все пак е премиум автомобил. Lexus е положил много усилия, за да намали шума от двигателя и натрапчивите звуци в купето с помощта на редица шумопотискащи средства.

Например, към маркуча на въздушния филтър е добавен резонатор, за да се намали шумът. Има и допълнителен слой звукопоглъщащ материал от вътрешната страна на арматурното табло, с което общият брой на слоевете става три.

Аеродинамичният дизайн се отразява благоприятно на ефективността

Външният дизайн на LBX представлява драстична промяна за марката Lexus. Макар че предната част не е обременена с масивна решетка тип „вретено“, LBX не притежава елегантността на по-големите модели на марката, като вместо това е насочен към по-младите клиенти, които се водят по-фешън центрични и имат ограничен финансов капацитет.

LBX е проектиран така, че да бъде възможно най-аеродинамичен. Безрамковата радиаторна решетка и ниският преден капак допринасят за по-плавна форма, която, както казва Lexus, допринася за по-висока ефективност и подпомага управлението и шофирането.

Почти безкрайни възможности за персонализация

Lexus е поставил голям акцент върху персонализацията, за да привлече индивидуалистични и модерни млади купувачи. Предлагат се пет дизайнерски теми, а Lexus казва, че системата за поръчка „Bespoke Build“ има до 330 000 потенциални комбинации. Ще се предлага разнообразие от забавни цветове, дизайн на колелата и интериорни покрития.

Клиентите могат да избират измежду девет екстериорни нюанса, включително Sonic Chrome и Sonic Copper. Ще се предлагат и двуцветни покрития. Предлагат се джанти с размери 17 и 18 инча.

Ако екстериорът не крещи за Lexus, то интериорът със сигурност го прави. Салонът излъчва типичните характеристики на японската премиум марка, като навсякъде са разпръснати детайли с вкус и висококачествени материали.

Достъпът се осъществява чрез цифров ключ, съхранен в смартфон, който може да заключва и отключва вратите, а също и да стартира двигателя.

Играта на персонализации е характерна за младежките автомобили. Тя не изисква някаква висока технология, като в същото време носи Ролс-Ройс уссещане у потребителя, че си е направил отпечатък на душава в конкретния автомобил.

Интериорът е стилен и изискан

„Концепцията Tazuna“ е приложена в дизайна на интериора на LBX. Тази дизайнерска идея се фокусира върху осигуряването на първокласна среда, която позволява на пътниците да се отпуснат и „да се насладят на дълбока връзка с автомобила“.

Дали това са само маркетингови алабализми, предстои да разберем, но салонът наистина изглежда привлекателно.

Сензорен екран в портретен стил (с 9,8 инча използваем интерфейс) доминира в по-голямата част на централната конзола. Той се поддържа от 12,3-инчов дисплей на водача.

Петте гореспоменати дизайнерски теми се разпростират и върху интериора. „Cool“ предлага модерна и изискана атмосфера благодарение на комбинацията от кожа и Ultrasuede, подчертана от уникални шевове и бродерии. „Relax“ създава подобаващо премиум обстановка благодарение на полуанилиновата кожа в стилния цвят Saddle Tan.

Тези, които търсят по-спортен интериор, ще изберат „Active“, който съчетава червени шевове с черна изкуствена кожа, докато „Urban“ се отличава със семпла сива и черна материя. „Elegant“ се откроява от тълпата с елегантна бродерия със сатенен шев.

С програмата „Bespoke Build“ купувачите на LBX могат да избират цвета на предпазните колани, кожената тапицерия, нишките на шевовете и други ексклузивни подобрения на тапицерията.

Ще зарадва ли Lexus LBX и Америка?

Компанията твърди, че автомобилът ще бъде представен през четвъртото тримесечие на 2023 г. в Европа, Япония и други избрани пазари.

Като се има предвид неприязънта на Америка към по-малките превозни средства, малко вероятно е автомобилният производител да има планове да достави LBX на другия бряг на Атлантика.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало