Skip links

Намаляването на разходите за облачна инфраструктура може да навреди както на NVIDIA, така и на AMD

Въпреки нарастващата конкуренция между NVIDIA и AMD, свързана с рязкото увеличаване на интереса към AI-решенията, пазарът на центрове за данни като цяло се забави и това може да навреди и на двете компании. Според DigiTimes корпорациите, използващи продукти и на двата производителя, са принудени да пестят.

Акциите на NVIDIA се повишиха с около 190% от началото на годината, според MarketWatch, докато акциите на AMD скочиха със 100% през същия период. Въпреки това, според анализаторите на Bank of America, пазарните очаквания могат да надхвърлят основните показатели. Експертите смятат, че общите капиталови разходи на облачните доставчици няма да нараснат с 4,7% на годишна база, както се очакваше по-рано, а само с 2,5%. Bank of America съобщи, че облачните доставчици могат да увеличат цикъла на опресняване на обичайните процесори от традиционните 3-4 години на 5-6 години.

Според анализатора на DigiTimes Research Джим Хсиао (Jim Hsiao), въпреки шума около ChatGPT и подобните технологии, глобалните доставки на сървъри през първото тримесечие на 2023 г. са намалели, а ръстът на тримесечие може да бъде 3,9% от май до юни. Той също така подчерта, че доставките за северноамериканските провайдъри на услуги са по-ниски от очакваното, но те ще осигурят ръст на доставките на AI-сървъри през второто тримесечие. Техният принос към общия пазар обаче ще бъде ограничен поради високите цени.

Междувременно, Gartner прогнозира, че глобалните разходи за системи за центрове за данни ще нараснат с 3,3% на годишна база през 2023 г. спрямо огромния ръст от 11,1% миналата година. Въпреки икономическия натиск, който оказва влияние върху разходите за облачна инфраструктура, ключовите хиперскейлери увеличават капиталовите разходи и Microsoft потвърди, че компанията ще продължи да увеличава разходите си чрез инвестиции в AI-инфраструктурата на Azure.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало