Skip links

НАСА и JAXA ще изстрелят базиран на дърво сателит през 2024 година

От осигуряването на подслон и храна за най-ранните ни предци до подпомагането на строежа на корабите, които позволяват на хората да пътуват и търгуват по света, животът на Земята би бил много различен без дърветата.

И ще бъде, ако продължаваме да ги изсичаме безразборно, но това е тема за друг материал.

Сега дърветата могат да променят и живота в космоса. 

НАСА и Японската агенция за аерокосмически изследвания (Jaxa), заедно с университета в Киото, планират да изстрелят в орбита през следващата година спътник на базата на дърво, известен като LignoSat.

Новината идва, след като тестовете на екипа на Международната космическа станция (МКС) показаха, че той е изключително издръжлив в суровата среда извън нашата атмосфера.

По-ранни изследвания на Земята показаха способността на дървесината да издържа на огромните температурни колебания, наблюдавани в космоса. 

Демонстрираха слабо влошаване на качеството в условия, близки до вакуумните, между -150 и 150 градуса Целзий.

Последният етап включваше излагане на три различни дървесни проби на интензивните космически лъчи и опасните слънчеви частици, които ще ги бомбардират в орбита. Въпреки че бяха оставени извън МКС в продължение на 290 дни, пробите не показаха разлагане или деформации – напукване, изкривяване, лющене или увреждане на повърхността.

Освен това, когато бъдещите спътници на дървена основа паднат обратно на Земята, дървото лесно ще изгори в горните слоеве на атмосферата – без вредни странични продукти и без риск да оцелее при повторното влизане в атмосферата. Нещо, което сега  представлява риск за намиращите се под слизащия спътник.

А кои дървета са избрани за тази задача?

След изследванията на МКС LignoSat вероятно ще използва дървото хуноки или магнолия – местен вид, известен също като японско краставично дърво. Със сива кора и големи листа, то произвежда дълги, яркорозови плодове, покрити с меки бодли.

Коджи Мурата от лабораторията за проектиране на биоматериали в университета в Киото заяви: 

Способността на дървесината да издържа на симулирани условия на ниска околоземна орбита (LEO) ни изуми.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало