Skip links

Nature: Заради глобалното затопляне се очаква мащабна зърнена криза

Вече не е възможно да се отрича фактът, че климатът на Земята бързо се променя. Това води до увеличаване на броя на екстремните метеорологични явления и до промени в сезонните модели. Според учените горещите вълни и сушата ще бъдат катастрофални за посевите и в крайна сметка ще засегнат доставките на храна в целия свят. А ситуацията може да се окаже много по-сериозна, отколкото изглежда на пръв поглед.

Според неотдавнашно проучване, проведено от учените от университета „Тъфтс“, екстремните метеорологични явления в районите за отглеждане на пшеница в САЩ и Китай вероятно в близко бъдеще ще оставят тези страни без зърно. Нещо повече, доскоро САЩ и Китай не изпитваха трудности при отглеждането на зърно само поради едно щастливо стечение на обстоятелствата.

Горещи вълни застрашават САЩ и Китай

Според новите данни за изменението на климата горещите вълни, които до 1981 г. са се случвали веднъж на сто години, сега ще се случват веднъж на 6 години в САЩ, в Средния Запад, и веднъж на 16 години в Североизточен Китай. Прогнозата разкрива и редица други събития, за които хората трябва да се подготвят.

Според наскоро публикувания доклад на Междуправителствената експертна група по изменението на климата през последното десетилетие средната температура на планетата се е повишила с 1,1 градуса в сравнение с периода от 1850 до 1900 г. И има голяма вероятност с течение на времето ситуацията само да се влошава.

За да разберат как тези промени ще се отразят на посевите с пшеница, учените събраха голям брой различни сезонни прогнози за последните 40 години. Това даде възможност да се оцени вероятността от екстремни температури и тяхната честота. Под „екстремни“ следва да се разбират температури, които надвишават критичния праг за растежа на пшеницата.

Как ще се отразят климатичните промени на зърнените култури

Според учените зимната пшеница първа ще пострада от екстремните климатични условия. Нейните посеви започват да растат през есента и както е известно, се прибират през следващото лято. Високите температури през пролетта се отразяват негативно върху развитието на тази пшеница. Когато температурата на въздуха надхвърли 27,8 градуса, растението започва да изпитва топлинен стрес, което влошава добива. Ако температурата достигне 32,8 градуса, повечето от важните ферменти на пшеницата започват да се разрушават.

В миналото е имало случаи, когато температурите са надвишавали прага за разграждане на ферментите в пшеницата, но това се е случвало изключително рядко и е продължавало не повече от четири-пет дни. Сега превишаването на този праг ще стане често явление и такива периоди ще продължават около 15 дни, което ще бъде абсолютно катастрофално за пшеницата, както съобщават изследователите в изданието Climate and Atmospheric Science.

Но това не е всичко. Рекордните горещини винаги вървят ръка за ръка със сушата. Както неотдавна съобщихме, засушаването вече се проявява по цялата Земя, а не само в определени региони. Поради това повече от половината от най-големите езера и водоеми са застрашени от пълно пресъхване в близкото бъдеще. В някои страни още това лято може да настъпи сериозна суша.

Известно е, че езерата и водохранилищата представляват по-голямата част от сладководните течни водни запаси на планетата. Те съдържат 87% от общия запас на течна сладка питейна вода на Земята. Но според ново проучване, използващо сателитни данни, информация за климата и компютърно моделиране, езерата и водохранилищата във вид на язовири са започнали бързо да пресъхват, а за някои големи водни басейни е известно, че напълно са изчезнали. И още, около една четвърт от населението на света живее в близост до пресъхващ водоем или езеро. Тази информация противоречи на резултатите от предишни изследвания, които твърдяха, че регионите, които преди са били сухи, са станали по-сухи, а дъждовните региони, напротив, са станали още по-влажни. Но се оказва, че езерата изчезват дори във влажните тропици. А това оказва влияние на реколтите

И двата фактора, т.е. високите температури и сушата, може да не оставят шанс за зърното в САЩ и Китай. Тези страни понастоящем са сред световните житници, т.е. региони, в които се произвежда голяма част от световното зърно.

Светът може да очаква зърнена криза

Доскоро не сме се сблъсквали с особени проблеми, свързани със слаба зърнена реколта. Но според експертите това до голяма степен се дължи на факта, че и двете страни са имали голям късмет през последните няколко години. Факт е, че във метеорологичните условия винаги има елемент на случайност. Именно на случайността се дължи фактът, че времето в тези страни е било по-хладно, отколкото би могло да бъде, като се имат предвид някои предвидими фактори. Освен това не бива да се забравя, че от 2019 г. до неотдавна имаше период на Ла Ниня. Сега учените очакват скорошно настъпване на Ел Ниньо и рязко повишаване на температурите на цялата планета.

Ако климатичните условия засегнат едновременно реколтата от пшеница в САЩ и Китай, това ще предизвика световна зърнена криза. Но най-лошото е, че компютърните модели на глобалната атмосферна циркулация сочат негативен сценарий. Това означава, че едновременно в двете държави ще настъпят много горещи и сухи периоди. И наред с пшеницата със сигурност ще пострадат и други жизненоважни култури. Ето защо, според изследователите, САЩ и Китай трябва още сега да се подготвят за неблагоприятните обстоятелства.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало