Skip links

Neuralink ще тества своя мозъчен чип върху хора тази година, каза Илън Мъск

Neuralink очаква да започне своите опити с хора по-късно тази година, заяви Илън Мъск, милиардерът предприемач и собственик на компанията във Франция миналата седмица. Той не разкри повече подробности, като например броя на участниците в изпитването по време на изказването си на събитието VivaTech в Париж, съобщава Reuters.

Стартирал през 2016 година, Neuralink е проект на Мъск в който той иска да свърже човешкия мозък с компютър. Идеалното приложение на технологията според Мъск е тя да даде възможност на парализиран човек да ходи отново. Засега компанията е демонстрирала технологията само при маймуни, които са били в състояние да играят видеоигри.

Биотехнологиите нямат общо с производството на електромобили или управлението на платформа на социална медия и Мъск намира за трудно да накара технологията да работи по начина, по който я е замислил. Новината за опитите с хора е вълнуваща за много от последователите на Мъск, които искат да имат чип вграден в мозъка им.

Това не се съобщава за първи път

Добре известен с поставянето на изключително амбициозни крайни срокове, Мъск поне 4 пъти е твърдял, че Neuralink ще започне изпитания с хора. Не е изненадващо обаче, че нито едно от тези изявления не доведе до нещо съществено.

Вместо това служителите на компанията му са съобщавали на медиите, че подобни съобщения са довели до повишено напрежение в работата и дори до провалени операции върху животни. При един такъв случай през 2021 година на 25 прасета са имплантирани устройства с неправилен размер и впоследствие се е наложило да бъдат евтаназирани.

През последните години компанията попадна и под контрола на Министерството на транспорта заради твърдения, че е транспортирала импланти, замърсени с опасни патогени без предприети подходящи мерки за безопасност.

Експериментите с животни, провеждани от компанията са от решаващо значение за генерирането на данни, необходими за получаване на одобрение за опити с хора.

FDA даде разрешение на Neuralink

Neuralink и преди се е обръщала към Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) с молба да получи разрешение да тества своя чип върху хора. Агенцията обаче е отхвърляла заявлението ѝ на множество основания, като например наличието на литий в чипа на Neuralink, риска от жици в импланта и безопасното изваждане на чипа от мозъка.

Миналия месец обаче FDA най-накрая даде съгласието си на Neuralink, въпреки че разследванията за предполагаемо лошо отношение към животните продължават. Разрешението доведе до внезапно увеличение на оценката на компанията, която сега се оценява на около 5 милиарда долара въз основа на частно осъществени сделки с акции.

Въпреки това, технологията на Neuralink има да извърви дълъг път, тъй като от компанията се изисква да предостави повече подробности за работата си на властите, като същевременно демонстрира значителните предимства на импланта. Процесът може да отнеме минимум 10 години, преди да бъде достъпен на пазара.

Освен това компанията трябва да се бори с конкуренцията в областта, където бивши членове на екипа са пуснали конкурентни продукти. Synchron е един такъв продукт, който дори не е необходимо да се имплантира и получи одобрение от FDA преди 2 години, което оставя за наваксване от Neuralink.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало