Skip links

Нова терапия с пробиотици възстановява микрофлората и лекува колита

Учените са разработили система за доставяне на пробиотици, която възстановява нивата на полезните бактерии, като същевременно се бори с лошите. В предклинични модели лечението е премахнало симптомите на колит без каквито и да било странични ефекти.

Днес пробиотиците се считат за средство за възстановяване на червата, например след прием на антибиотици. Сега учените демонстрираха потенциала им за терапия на възпалителни заболявания на червата. Резултатите от изследването са публикувани в уеб сайта на Американското химическо дружество.

Чревната микрофлора е съвкупност от трилиони микроби, които съвместно осигуряват бактериалния баланс. Когато той се наруши, могат да се появят възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и колит. Наличните днес лечения имат странични ефекти и са слабо ефикасни при хронични възпаления. Като решение на проблема учените изследват начини за доставяне на полезни бактерии в червата, за да постигнат две основни цели.

Първата е да се възстановят нивата на полезните бактерии. Втората цел е да се помогне на новите полезни бактерии да унищожат патогенните бактерии. За тази цел учените създават система за доставяне на гел с бактерии, базирана на наночастици от натриев алгинат, волфрам и калций. Гелът предпазва бактериите в стомаха и също така увеличава времето им за задържане в дебелото черво. Освен това компонентите на гела имат и терапевтичен ефект.

Интересно е, че терапията едновременно възстановява микрофлората и се справя с възпалението.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало