Skip links

Новак Джокович спечели Откритото първенство на Франция с помощта на своята „нанотехнологична“ лепенка, но какво представлява тя?

Сръбският тенисист Новак Джокович записа името си в историята на тениса, като спечели рекордния 23-ти турнир от Големия шлем на Откритото първенство на Франция в Париж вчера, побеждавайки на финала норвежеца Каспер Рууд.

С тази победа той изпревари испанеца Рафаел Надал (22) и швейцарската легенда Роджър Федерер (20) в класацията за най-много победи в турнирите от Големия шлем в историята на този спорт.

Противоречивата звезда е добре известна с популяризирането на уелнес модата и псевдонауката и беше забелязана да носи „нанотехнологична лепенка“ по време на турнира в Париж.

Когато медиите го попитаха, Джокович отговори, че се е опитвал да имитира Железния човек. Мнозина предположиха, че тенис звездата се е пошегувал – нещо, което бе възприето и от потребителите в интернет, но създателите на „нанотехнологичната“ лепенка не пожелаха да пропуснат тази безплатна маркетингова възможност и прокараха продукта си навсякъде, където го намериха споменат в интернет.

Taopatch: Нанотехнологичен енергиен реактор?

Преди да започнете да се чудите дали тенисистът е надминал измисления Тони Старк и е успял да се сдобие с нанотехнологичен енергиен реактор, нека видим какво се знае за Taopatch до момента.

TaoPatch е създаден и се произвежда от Tao Technologies – италианска компания, която твърди, че „създава и патентова иновативни нанотехнологични продукти за човешкото здраве и благополучие“.

Според техния уебсайт, TaoPatch съдържа нанокристали, които преобразуват телесната топлина в светлина и я изпращат до определени акупунктурни точки в тялото, като му помагат да „запомни“ как да комуникира с останалата част от тялото.

Твърди се, че кристалите имат многобройни ползи за здравето, като например подобряване на стойката, облекчаване на болката, а също и повишаване на спортните постижения.

Джокович дори заяви по време на общуване с медиите, че това е „най-голямата тайна в кариерата му“ и че без устройството не би постигнал това, което е постигнал в професионален план.

TaoPatch се предлага в два варианта – Start и Sport, като всеки от тях дава различен брой „терапевтични сигнали“. Пластирът Sport се предлага за продажба на цена от 266 долара.

Работи ли?

Според документацията, видяна от The Telegraph, всеки кристал издържа 3 години, а кристалите на Джокович вероятно са приключили своя „мандат“ по време на мача, ето защо той трябваше да ги смени по средата на играта, както се вижда във видеото по-горе.

Tao Technologies всъщност не предлага много, освен проучване от 2018 година, проведено сред 30 здрави участници, като научно доказателство, че кристалите вършат своята работа.

В проучването групата, носеща лепенки демонстрира подобрен контрол на равновесието, което подобрява стойката им.

За тези, които са следили кариерата на Джокович през последните няколко години, няма да е изненадващо да знаят, че липсата на редица доказателства няма да възпре човека от неговите убеждения.

В разгара на пандемията от COVID-19, той отказа да се ваксинира, опасявайки се, че това ще се отрази на формата му, дори ако това означаваше, че ще пропусне големите турнири в Австралия и САЩ.

Дори и да му се даде право да се съмнява в прибързаното одобрение на ваксините, Джокович отложи и така необходимата операция на лакътя с надеждата, че тялото му ще се излекува от само себе си. Когато организмът му отказа да се излекува, Джокович все пак се подложи на операцията.

За човек с толкова странни представи за това кое е научно и кое не, не е изненадващо да научим, че той смята „светлоизлъчващите кристали“ за нанотехнологии.

Може би, ако Джокович се беше запознал с това устройство по време на раждането си, щеше да завърши със спечелването на големи титли по футбол, бейзбол, крикет и гимнастика, преди да започне кариерата си в тениса.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало