Skip links

Новата Е-класа комби отлага комбикалипсиса с един час

Комби версията на най-новата E-класа има повече място за хора и багаж, както и динамична линия на покрива, която напомня на стария CLS Shooting Brake.

Mercedes-Benz произвежда великолепни комбита от почти 50 години, но в новата Е-класа комби може би е създал най-желаното досега. Предишните комбита от Е-класата бяха предимно разумни, но най-новият товарен автомобил W214, който ще се продава в Европа тази есен, се отличава с атлетично изглеждаща снижаваща се линия на покрива, която придава на комбито динамичен вид.

Може да се каже, че малко напомня на стария CLS Shooting Brake с код X218, въпреки че тези издути задни калници и ясно изразената гънка над всяко задно колело означават, че не можем да не си помислим, че в него има и малко Audi RS6.

Но с прочутата трилъчева звезда, изобразена върху или над черната
(и по желание осветена) радиаторна решетка в зависимост от избраното оборудване, и същата звезда, повторена четири пъти в LED задните светлини, всяко объркване относно това кой германски автомобилен производител е създал това красиво комби ще бъде краткотрайно.

Повече място за краката, по-малко място за багаж

След като се говори за по-спортен и стилен дизайн на най-новото комби на E-класата, може да се предположи, че практичността е пострадала. Не е така, твърди Mercedes, който може да изброи куп измервания, за да докаже, че новият автомобил има малко повече вътрешно пространство във всяко измерване, с изключение на пространството за раменете отпред (което остава непроменено), и осигурява осезаемо подобрение на пространството за краката отзад, което се дължи главно на удължаване на междуосието с 22 мм.

Но сравнението на размерите на багажника на старото и новото комби показва, че новият автомобил определено е пожертвал малко пространство в името на стила. Докато данните за свалените седалки говорят, че капацитетът се е подобрил почти незабележимо от 1820 на 1 830 литра, при поставени задни седалки той всъщност спада от 640 на 615 литра.

Добрата новина за купувачите на PHEV е, че подът вече няма голям “товарен ръб”, причинен от разположението на акумулатора, но общото пространство отново е много по-малко, отколкото при моделите с обикновено вътрешно горене, и също е намаляло леко до 460 литра в сравнение с предишния PHEV с поставени седалки.

Електрическият пробег на PHEV се е удвоил

Единственият PHEV вариант, предназначен за Европа, за представянето тази есен е E300e, който комбинира 2,0-литров, четирицилиндров бензинов двигател с 201 к.с. и 95 kW (127 к.с.) електромотор, монтиран в деветстепенната автоматична трансмисия.

Общата мощност на системата от 308 к.с. осигурява на PHEV ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,5 секунди, а за батерията с капацитет 25,4 kWh се твърди, че предлага пробег от на 100 км – това е повече от два пъти повече от пробега на PHEV, който заменя.

Mercedes твърди, че по-късно в Европа ще се появят още четирицилиндрови PHEV с дизелови и бензинови двигатели, както и шестцилиндров дизел, но първоначално единствените други опции за двигател са два 2,0-литрови меки хибрида.

Моделите E200 (201 к.с./204 к.с.) и E220d diesel (194 к.с./197 к.с.) са заимствани директно от седана и този път разполагат с електромотор с мощност 17 kW (23 к.с./23 к.с.) вместо 15 kW (20 к.с./20 к.с.).

Подобно на своите братя седани, комбитата от E-класа могат да бъдат оборудвани с въздушното окачване Airmatic на Mercedes във всички четири ъгъла, но комбито е още по-добро от седана, като предлага стандартно въздушно окачване в задната част на всеки модел.

Селфи камерата и автоматичното паркиране са стандартни

Освен това това е същият пакет на Е-класата, с който се запознахме през април, когато Mercedes разкри седана за 2024-а, което означава, че той е зареден с технологии, като се започне със стандартния дисплей MBUX Superscreen на арматурното табло, който като опция може да бъде разширен до страната на пътника в автомобила.

Дисплеят за пътници може да излъчва телевизионно или друго видео съдържание, дори в движение, но всеки път, когато водачът се опита да погледне на другата страна и да „метне оче“ към екрана, камера ще забележи движението и ще затъмни екрана, за да му “развали забавлението” или пък да му спаси животеца. В зависимост от гледната точка.

Това е супер екстра за „таксиджийските“ мерцедеси, които ще наводнят Германия съвсем скоро.

Има също така камера за селфита и съвместимост с приложенията Zoom и Webex, които позволяват провеждане на видеоконференции, когато автомобилът е паркиран, за да се запази продуктивността на бизнесмените, а екранът на инфоразвлекателната система може да показва TikTok и игри като Angry Birds за хората, които искат да избягат от мейлите.

А новата система за визуализация превръща звука на музиката и ефектите от филми и приложения, възпроизвеждани чрез Hi-Fi, в импулси от активното амбиентно осветление.

В съвременния свят няма как да се избяга от такива gimmicks. Този ноември, да е жив и здрав, Бруно Сако ще чукне 90 лазарника. Но след много време ще се обръща в гроба заради такива неща.

Други, потенциално по-полезни технологии включват цифров ключ (вече за Apple и Android) и автоматична система за паркиране, които се предлагат стандартно.

Този вид паркиране трябва да се извършва, когато водачът е в автомобила, но по желание се предлагат надстройки за дистанционно паркиране (чрез смартфон) и паркиране с памет (която може да съхранява 5 различни маневри), както и предварително инсталиране на автоматичен паркинг, макар че това зависи от приемането на съответните закони и изграждането на подходящи гаражи с подходящо оборудване.

И докато визията на цивилното комби е вече ясна, то прототипът за All-terrain вариантът все още броди с камуфлаж. Това е второ поколение, в което мерцедес се опитва да настигне All-road комбито на Ауди по популярност и продажби.

Познат като All-Terrain, моделът ще следва стъпките на седана и ще приеме изпъкнала радиаторна решетка, която е „фланкирана“ от задно разположени фарове. Можем да видим също така вградени дръжки на вратите и отличителни задни светлини с графика на трилъчева звезда.

„Претенцията му за слава“ е пластмасовата облицовка на каросерията и окачването, ориентирано към офроуд. Можем да очакваме и фалшиви скидпад-ове и режими на шофиране офроуд с интересни имена.

Интериорът до голяма степен би трябвало да се пренесе от седана, а това означава, че можем да очакваме да открием MBUX Superscreen, който черпи вдъхновение от MBUX Hyperscreen.

От Mercedes не са навлезли в много подробности, но той разполага с огромна информационно-развлекателна система, както и с дисплей за предния пътник.

На други места би трябвало да има свободно стоящ цифров инструментален панел, амбиентно осветление и камера за селфита/видео в горната част на арматурното табло. Клиентите могат да очакват също така порести дървени облицовки и възможност за създаване на клипове TikTok в автомобила.

В европейския All-Terrain вероятно ще се предлага асортимент от двигатели, въпреки че Mercedes е потвърдил само две опции за американския седан.

Те включват 2,0-литров четирицилиндров двигател с турбокомпресор с мощност 255 к.с. (190 кВт) и въртящ момент 400 Нм, както и 3,0-литров шестцилиндров двигател с мощност 375 к.с. (280 кВт) и въртящ момент 500 Нм.

Вдъхновеното от кросоувъра комби вероятно ще дебютира по-късно тази година и ще се завърне в Америка. Това предстои да се види, но цената на E 450 4MATIC All-Terrain Wagon за 2023 г. започва от 71 250 долара и се бори с Audi A6 allroad, както и с Volvo V90 Cross Country.

Комбито се превръща в кросоувър, за да оцелее. От друга страна, то има съвсем реален шанс да отвърне на удара благодарение на електрификацията. Нещо, което коментираме в друг материал, тук.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало