Skip links

Новата космическа ракета на Северна Корея разкрива напредък в ракетната технология

Най-новият опит на Северна Корея за изстрелване в космоса не успя да постигне целта си тази седмица, но предложи бегла представа за напредъка в ракетните технологии. Според „Ройтерс, смята се, че ракетата, кръстена Chollima-1, е с нов дизайн и вероятно се задвижва от двигатели, разработени за междуконтинентални балистични ракети (ICBM).

Дебютно изстрелване на Chollima-1

Ракетата излетя успешно при първия си опит за изстрелване в сряда. Въпреки това втората му степен не успя да се запали и това доведе до разбиването на превозното средство в Жълто море. Този резултат беше съобщен от севернокорейските държавни медии, които също пуснаха снимки от излитането.

„Ракетата носител, която видяхме, е с напълно различен дизайн от по-старата серия космически ракети носители Unha“, каза Анкит Панда от фондацията „Карнеги“ за международен мир. „Изглежда, че използва двигател, който се появи в по-ранна севернокорейска междуконтинентална балистична ракета“.

Новият двигател изглежда подобен на машината с течно гориво с двойна дюза, използвана в севернокорейската междуконтинентална балистична ракета Hwasong-15, каза Джоузеф Демпси, изследовател на отбраната в Международния институт за стратегически изследвания. Този двигател, според някои експерти, произлиза от съветската фамилия двигатели РД-250.

Напредък на ракетната технология

Изстрелването на Chollima-1 предизвика светлосив остатък около стартовата площадка и близките райони, което беше отбелязано от 38 North, базирана в САЩ организация, наблюдаваща активността на Северна Корея. Въпреки това, причината за този остатък остава неясна.

Международната общност, включително САЩ, критикува използването на технология за балистични ракети от Северна Корея за космически изстрелвания, твърдейки, че това нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Панда обаче посочва, че за разлика от 2016 г., когато Северна Корея за последен път се опита да изстреля сателит, режимът вече не трябва да прикрива оръжейните си тестове като космически изстрелвания поради стабилната си програма за междуконтинентални балистични ракети.

Смята се, че Chollima-1 е космическа ракета със средна мощност, предназначена да доставя малки спътници до ниска земна орбита. Въпреки това обявената от Северна Корея цел за евентуално изстрелване на множество сателити с една ракета показва, че може да се разкрие и по-голяма ракета носител.

Междувременно Южна Корея се опитва да възстанови части от повредената севернокорейска ракета. Ако опитите бъдат успешнои, тези компоненти биха могли да предложат ценна информация за производството на ракети в Северна Корея, особено по отношение на всички използвани чужди материали.

„Вярваме все повече, че Северна Корея до голяма степен е успяла да се докаже в производството на корпуси и много от структурните компоненти за своите двигатели, но все още вероятно има някои компоненти, които държавата внася от чужбина“, заявява Панда.

Въпреки че провалът на изстрелването на Chollima-1 е пречка за Северна Корея, ясно е, че страната продължава да усъвършенства своята ракетна технология.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало