Skip links

Новият браузър Opera One вече е достъпен за изтегляне

Уеб браузъра Opera One, който беше обявен по-рано тази година вече е достъпен за изтегляне, съобщиха от Opera днес. От компанията заявиха, че са направили голяма промяна в своя уеб браузър, който сега се отличава с модулен дизайн, нова функция за групиране, наречена „Tab Islands“ и вграден изкуствен интелект в браузъра, наречен Aria.

Aria е безплатна за използване услуга, която се захранва от езиковият модел GPT на OpenAI. Тя помага на потребителите, докато сърфират в интернет, като извлича актуална информация от мрежата и генерира текст или код сред различни задачи. Aria може да се активира от страничната лента на Opera One и може да приема заявки на естествен език от потребителите, подобно на други чатботове.

Opera One се предлага с нов команден ред, който може да се използва за взаимодействие с Aria. По същество това е изскачащ прозорец, който можете да задействате с помощта на клавишната комбинация Ctrl+/ или Cmd+/ в прозореца на браузъра.

Говорейки за Tab Islands, функцията е предназначена да групира свързани табове заедно въз основа на контекста. Например, можете да създадете „остров от табове“, когато планирате пътуване и преглеждате места за настаняване и забележителности в интернет. От Opera казват, че браузърът може автоматично да подрежда свързаните табове заедно в групи като част от функцията, за да не се налага да ги организирате сами.

От Opera обясняват, че Opera One идва с нова архитектура на браузъра и композиционен дизайн, за да направи работата с него по-бърза и плавна. Освен това са подобрени и анимациите на браузъра.

По-рано компанията заяви, че Opera One е новият ѝ водещ браузър, който трябва да замени съществуващата версия на Opera в различни операционни системи. Стабилната версия на Opera One вече е налична за Windows, macOS и различни дистрибуции на Linux. За да използвате ИИ асистента Аria обаче, трябва да имате регистриран акаунт в браузъра Opera, чиято направа е безплатна.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало