Skip links

Обединеното кралство ще премахне китайските камери за наблюдение от свои чувствителни правителствени обекти

Правителството на Обединеното кралство обещава да спре използването на произведено в Китай оборудване за наблюдение (камери) на уязвими правителствени сектори, за да защити националната си сигурност.

Съобщението идва, след като министър-председателят на Обединеното кралство, Риши Сунак изтъкна опасенията срещу Китай на пресконференция след срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима на 21 май.

„Китай представлява най-голямото предизвикателство на нашата епоха, свързано с глобалната сигурност и просперитет. Те са все по-авторитарни у дома и все по-настойчиви в чужбина“.

заяви Ройтерс Сунак според Reuters

Британският министър-председател заяви, че Китай представлява най-голямото предизвикателство за световната сигурност и просперитет, но че другите водещи икономики не трябва да се стремят към пълно отделяне от него.

Изпълнени действия

Миналата година правителството на Обединеното кралство е информирало службите да спрат инсталирането на свързани с Китай камери за наблюдение в чувствителни сгради, според Reuters.

В ангажимента си за затягане на правилата за възлагане на обществени поръчки правителството създава ново звено за национална сигурност, което да разследва доставчиците и да налага забрани на доставчиците да участват в конкретни договори и обществени поръчки.

„Ще се ангажираме да публикуваме график за премахването на оборудването за наблюдение, произведено от компании, които са обект на китайския Закон за националното разузнаване от чувствителни обекти в Обединеното кралство.“

заяви британското правителство

Забрана на китайски компании

Пекин смята, че Великобритания прекалява с концепцията за национална сигурност, за да потиска китайските предприятия и категорично се противопоставя на действията, предприети срещу тях.

През март Обединеното кралство забрани използването на TikTok на правителствени устройства, както направиха и някои американски щати, а един от тях (Монтана) смята да забрани TikTok изцяло на своя територия от 1 януари 2024 година.

„Британските законодатели вече призоваха за забрана на продажбата и използването на камери за сигурност, произведени от Hikvision и Dahua, две частично държавни китайски компании, поради опасения за неприкосновеността на личния живот и опасения, че продуктите на компаниите са свързани с нарушения на човешките права в Китай.“

заяви журналист от Reuters

Reuters съобщи, че китайската компания от Hikvision са отговорили по имейл относно мерките, предприети от Великобритания.

„Смятаме, че евентуалните действия на правителството на Обединеното кралство са още една стъпка нагоре на нарастващото геополитическо напрежение, изразяващо се в технологични забрани, което по никакъв начин не е свързано със сигурността на продуктите на Hikvision.“

заяви говорител на компанията

В ангажимента си да премахне произведеното в Китай оборудване за сигурност, британското правителство ще предложи промени в Закона за обществените поръчки, след като го обсъди в парламента следващата седмица.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало