Skip links

OpenAI дава един милион долара за проекти в областта на киберсигурността

Въпросът за киберсигурността винаги си остава актуален и за съжаление престъпниците са винаги крачка напред пред защитниците. Години наред вече защитната индустрия се опитва да промени това неравенство, но така и не успява. Постоянната липса на кадри, човешкия фактор и куп други проблеми са пречка за установяването поне на паритет между хакерите и специалистите по сигурност.

В последните няколко години видяхме как преди чисто теоретичните постановки от сферата на изкуствения интелект се пренасят в реалността и в различни области. Не прави изключение тук и киберсигурността. Компании, като Cybereason, Kaspersky, Deep Instinct и др. използват от години машинно обучение и AI алгоритми, за да се борят с киберзаплахите. Това днес искат да правят и OpenAI, известни с чатбота си с изкуствен интелект ChatGPT.

Компанията обяви организирането на специален фонд от един милион долара, които ще отидат за създаване на решения от сферата на киберсигурността, които използват фирмената им технология, предава SecurityWeek.

Планът на OpenAI е да раздаде парични възнаграждения и инвестиции на стойност милион долара във формата на API кредити или директно финансиране за проекти, насочени към засилване на настоящите защитни контроли чрез използването на генеративен изкуствен интелект.

„Целта ни е да работим съвместно със специалистите по защита от целия свят, за да променим динамиката на киберсигурността посредством приложението на изкуствен интелект и сътрудничеството между хора със сходни възгледи, работещи заедно за общата ни безопасност“, споделят в специално съобщение OpenAI.

Освен създаването на изцяло нови защитни механизми чрез изкуствен интелект, проектите ще са насочени и към измерването на способностите на AI модели в сферата на киберсигурността, засичане и борба с методи от областта на социалното инженерство, съъбирането и класификацията на данни, автоматизирането на процесите по детекция, отговор и докладване на инциденти и регистрирането на проблемни части в създавания от разработчиците код.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало