Skip links

OpenAI все още не е започнала да обучава GPT-5

През изтеклата една година всичко, свързано с изкуствения интелект, сякаш се развива със скоростта на светлината. След като OpenAI ChatGPT дебютира в края на миналата година, всеки ден се появяват нови компании за изкуствен интелект и мобилни приложения, уеб услуги и функции, задвижвани от изкуствен интелект.

Но има една област, в която сегашният лидер в областта, OpenAI забавя темпото: обучението на своя следващ езиков модел.

По време на дискусия на конференция, организирана от Economic Times в Индия, главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман изтъкна, че компанията дори не е започнала работата по GPT-5 – езиковият модел от следващо поколение.

„Имаме още много работа за вършене преди появата на GPT-5“, заяви Алтман. „Това ще отнеме много време. Все още сме твърде далече от това“.

През месец март голям брой технологични знаменитости, като Стив Возняк от Apple и Илън Мъск, подписаха петиция, в която призоваха за шестмесечна пауза в обучението на езикови модели за изкуствен интелект, „по-мощни от GPT-4“, който е последният представен модел на OpenAI. В писмото се призовава обучението на ИИ да продължи само когато „сме сигурни, че ефектът от него ще бъде положителен, а рисковете – управляеми“.

Алтман намекна, че опасенията относно ИИ са оказали известно влияние върху решението на OpenAI да не започне работата върху GPT-5.

„Трябва да се направят още много проверки за сигурността на новия изкуствен интелект“, каза той по време на конференцията.

Но има и други причини. По-конкретно, много от големите платформи и технологични компании, които OpenAI е използвала за обучение на своите модели, не са въодушевени от факта, че успехът на компанията се дължи на тяхното съдържание и свободно достъпни данни. Компании като Reddit започнаха да въвеждат скъпи абонаментни планове до своите масиви от данни, които ще бъдат използвани за обучаването на новите изкуствени интелекти.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало