Skip links

Откриха древна гора в Китай, в която може да има абсолютно непознати видове

Гигантска дупка, в която се намира древна гора в Китай, може да се окаже дом на непознати видове. Китайски учени от китайския автономен район Гуанси Чжуан откриват миналата година дупка с дълбочина 190 метра, в която дърветата са високи до 40 метра.

Тя е открита от изследователи на пещери, които се гмуркат дълбоко в гората – която изненадващо има пролука, освобождаваща място за слънчевата светлина в процъфтяващата гора. Районът, в който съществуват такива дупки, често се нарича карстов ландшафт. 

Те се получават, когато водата ерозира основната скала.

Чен Лисин, който ръководи екипа на пещерната експедиция, сега предположи, че в гората може да има непознати на науката животни.

Не бих се изненадал, ако някой каже, че в тези пещери се срещат видове, които никога досега не са били съобщавани или описвани от науката.

Изпълнителният директор на Националния институт за изследване на пещерите и карста (NCKRI) в САЩ, сестринска организация на Китайската геоложка служба, Джордж Вени заяви: 

Това е много важно: Не само, че дупките и пещерите предлагат убежище за живота, но те са и канал към водоносните пластове или дълбоките запаси от подземна вода. Карстовите водоносни хоризонти осигуряват единствения или основния източник на вода за 700 милиона души по света. Но те са лесно достъпни и се източват – или се замърсяват. Те са единствените видове водоносни хоризонти, които могат да се замърсяват с твърди отпадъци. Изваждал съм автомобилни акумулатори и автомобилни каросерии, варели с бог знае какво и бутилки с бог знае какво от активния пещерен поток.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало