Skip links

Откриха отломки от подводницата Титан

Изчезналият екипаж на подводницата Титан се смята за мъртъв, съобщават от компанията, която организира спускането на подводницата. Отломките, намерени на океанското дъно, са оценени като от външното тяло от нашата подводница, заявиха от компанията, която организира спускането на подводницата.

Отломките са разположени на океанското дъно, на около 500 метра от носа на „Титаник“, и са открити около 21:00 българско време. Според бреговата охрана на САЩ те са открити от дистанционно управляван апарат, който е претърсвал морското дъно.

Откритието е направено в краен момент за издирвателните и спасителните дейности. Експертите твърдят, че подводницата и петимата ѝ пътници ще достигнат предела на около 96-часовата поддръжка на живота, след като са изчезнали в неделя сутринта. OceanGate заяви в четвъртък, че смята, че пътниците на подводницата, пътуваща към Титаник, „за съжаление са се изгубили“, се казва в изявление на компанията.

„Сега смятаме, че нашият главен изпълнителен директор Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и синът му Сулеман Дауд, Хамиш Хардинг и Пол-Анри Наржолет за съжаление са се изгубили“, се казва в изявлението на компанията.

„Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха отличителен приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан“, се казва в изявлението. „Сърцата ни са с тези пет души и с всеки член на техните семейства в този трагичен момент. Скърбим за загубата на живота и радостта, която те донесоха на всички, които познаваха.“

Компанията добави:

„Това е изключително тъжен момент за нашите отдадени служители, които са изтощени и дълбоко скърбят за тази загуба. Цялото семейство на „Оушънгейт“ е дълбоко благодарно на безбройните мъже и жени от множество организации на международната общност, които експедираха широкообхватни ресурси и работиха толкова усилено по тази мисия. Оценяваме техния ангажимент за намирането на тези петима изследователи, както и дните и нощите на неуморна работа в подкрепа на нашия екипаж и техните семейства.

Това е много тъжен момент за цялата общност на изследователите и за всеки член на семейството на загиналите в морето. С уважение молим да бъде зачитано личното пространство на тези семейства в този най-болезнен момент.“

Отломките са „съвместими с катастрофална загуба на камерата под налягане“, обяви бреговата охрана. Според контраадмирал Джон Моугър, командир на Първи район на бреговата охрана, дистанционно управляемият апарат (ROV) е открил опашния конус на „Титан“ на морското дъно на около 1600 фута от носа на „Титаник“ и други отломки наблизо.

Отломките са анализирани от експерти, каза той, и семействата на пътниците са уведомени.     „Мога само да си представя какво е било това за тях и се надявам, че това откритие ще им донесе някаква утеха в този труден момент“, каза Моугър.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало