Skip links

Открит е скрит коридор в Голямата пирамида в Гиза

Наскоро учените откриха скрит коридор в Голямата пирамида в Гиза, който може да им проправи път към откриването на още интересни неща от преди хилядолетия. Пирамидите в Египет продължават да очароват хората хиляди години след построяването им – от археолози до любители на конспиративни теории.

Има най-различни идеи за тях – от извънземни цивилизации до древни проклятия, но в много случаи истината може да бъде също толкова интересна, колкото и измислицата.

В този случай през март тази година учените откриват деветметров скрит проход в пирамидата на Хуфу.

Тя е построена за едноименния древен владетел.

Откритието беше обявено от египетския министър на туризма и антиките и той явно е развълнуван от възможностите, които то може да донесе не само за по-нататъшни проучвания, но и за туризъм в страната му.

Както често се случва с подобни открития, всъщност все още не можем да кажем толкова много за коридора. 

Не сме 100 процента сигурни за какво е бил предназначен.

Това обаче означава само, че има още какво да научим, което ще бъде вълнуваща новина за учените и археолозите, които са натоварени със задачата да открият това. Очевидно ще има и такива, които предупреждават за древни проклятия в скрити проходи като този, но това вероятно няма да възпре търсенето.

Откритието е направено от група, наречена Scan Pyramid.

От 2015 г. насам те използват най-съвременни технологии, за да видят вътрешността на пирамидата отвън. Сега работата включва използването на инфрачервена термография, за да се добие по-ясна представа какво всъщност се крие вътре.

Според Мостафа Вазири, ръководител на египетския Върховен съвет по антиките, таванът на новооткрития проход е бил изграден, за да облекчи тежестта на останалата част от пирамидата.

Тя е най-голямата в Египет и в момента е висока над 138 метра.

Някога тя е била 146 метра, но оттогава времената са се променили.

Голяма въпросителна витае около това дали този коридор е създаден, за да облекчи тежестта на главния вход или да облекчи товара на пространство, което все още не е открито. Работата по сканирането ще продължи, за да разкрием още тайни.

Вазири


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало