Skip links

Paragraphica: фотоапарат с ИИ, който използва данни за местоположението ви, вместо обектива, за да създава снимки

Революцията на изкуственият интелект е все още в начален стадий, но вече вдъхновява продукти и идеи, за които никой досега не е и помислял. Пример за това е Paragraphica – причудлив фотоапарат, който използва данни за местоположението и изкуствен интелект вместо традиционен обектив, за да създава изображения.

Paragraphica е дело на Бьорн Карман. Първото нещо, което ще забележите, е, че той няма обектив, защото не е необходимо да вижда сцената. Вместо това камерата използва отворено API, за да събира данни за местоположението си, включително адреса, близките места, дали е ден или нощ и дори дали е слънчево или вали. Събраните данни се използват за изготвяне на „описателен параграф“, който може да се настройва с помощта на три циферблата в горната част на фотоапарата.

Лявата му страна е подобна на фокусното разстояние на оптичен фотоапарат, но вместо това контролира колко близо или далеч фотоапаратът да търси данни, които да включи в снимката. Средното въртящо се копче контролира процеса на дифузия (създаване) на изображенията с изкуствен интелект. Ако се придържаме към традиционната аналогия с фотоапарата, третото копче регулира блендата – колко остро или размазано да е полученото изображение. В този случай то контролира доколко плътно или свободно изкуственият интелект да следва параграфа, за да създаде крайното изображение.

Paragraphica съществува както като физически прототип, така и като виртуален фотоапарат, който можете да изпробвате онлайн. Физическата версия е базирана на Raspberry Pi 4, сензорен дисплей, 3D принтиран корпус и персонализирана електроника.

Карман използва Noodl за изграждане на уеб приложението, което се намира между камерата и различните API-та за събиране на данни за местоположението. За написването на кода е използван Python, а инструментът Stable Diffusion се занимава със създаването на изображенията. Карман казва, че снимките никога не изглеждат точно като мястото на което се намира, но улавят някои от настроенията и емоциите по невероятен начин.

Трафикът към сайта на Карман в момента е огромен, така че може да се наложи да почакате, за да изпробвате виртуалната версия на Paragraphica.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало