Skip links

Първият случай на „девствено раждане“ е открит при крокодили

За първи път бе установено, че женски крокодил е снесъл яйца без чифтосване.

През 2002 г. двегодишен американски крокодил (Crocodylus acutus) е поставен в изолирано заграждение в парка Reptilandia в Коста Рика. Крокодилът живял там сам през следващите 16 години.

Работниците в парка за влечуги са изненадани през януари 2018 г., когато откриват крокодила да пази гнездо от 14 яйца в заграждението.

Уникалното откритие дава представа за еволюционния произход, съобщава Live Science.

Първото девствено раждане при крокодили

Ръководството на парка се свързало с изследователи от Virginia Tech, които посъветвали да изчакат излюпването на яйцата.

Екипът чака с месеци, но нито едно от яйцата не се излюпва само, затова учените започват да ги отварят. Шест от яйцата са пълни със странно съдържание, най-вероятно жълтък, и незрели клетки. В едно от яйцата обаче зародишът е бил напълно развит. За съжаление, то така и не се излюпва.

Учените продължиха да правят генетични изследвания, които разкриват, че женският плод е почти подобен на майката.

Генетичните проби, събрани от сърцето на плода и кожата на майката, показват 99,9% съвпадение на ДНК. Това също доказва, че плодът няма баща и че е създаден чрез безполово размножаване.

Авторите подчертават, че ранната смърт на плода не предполага, че плод от безполово размножаване не може да живее пълноценен живот. В определени случаи такива индивиди достигат зрялост и дори се размножават нормално.

Процесът на формиране на ембриона

Този процес на девствено раждане е известен като партеногенеза. При нея индивидите се развиват от неоплодени яйцеклетки. Много от ембрионите обаче, оплодени по този начин, са застрашени от висока смъртност.

Този тип безполово размножаване е наблюдавано при някои видове птици, змии, гущери, акули и пуйки. Никога преди не е бил откриван сред крокодилите.

Това откритие предполага, че е възможно крокодилите да са възприели този особен метод на размножаване, който може да бъде проследен до динозаврите – предците на тези влечуги и птици.

Птиците и крокодилите са произлезли от архозаврите, които включват динозаври и птерозаври. Това също предполага, че динозаврите и птерозаврите може да са се размножавали без мъжки индивиди преди няколко милиона години.

Въпреки това не е известно защо някои женски влечуги, риби и птици хвърлят хайвера си по този начин. Може да не се дължи изцяло на недостига на мъжки индивиди, тъй като оплождането може да се случи дори когато мъжките присъстват около женската.

Едно възможно обяснение може да е генетичната функция, която се активира от хормони. Според авторите, са необходими са повече изследвания, за да се определи конкретната причина за подобен вид оплождане и раждане.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало