Skip links

Пазарът на VR/AR устройства се срина през 2023 г.

Търсенето на устройства за виртуална и разширена реалност е доста слабо в момента
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на световния пазар на хедсети за виртуална (VR) и разширена (AR) реалност е намалял с 54,4% през първото тримесечие на 2023 г., според нов доклад на IDC. В същото време анализаторите не уточняват броя на доставките, но отбелязват, че VR устройствата заемат 96,2% от общия  пазар.

Според IDC, спадът на пазара не е изненадващ, предвид малкия брой производители на AR/VR оборудване, липсата на масово търсене на подобни устройства и трудната макроикономическа среда.

„Въпреки неотдавнашния спад, това е вълнуващо време за пазара на AR/VR, тъй като през следващите седмици и месеци се очаква да се появят нови играчи и хедсети от следващо поколение. След като Sony стана основен конкурент на Meta , всички погледи бяха насочени към Apple, която все още не е обявила своите хедсети“, коментира Джитеш Убрани, анализатор от IDC

Големият обем продукти и услуги на Apple, които вече се използват, със сигурност ще помогне на компанията да разграничи своите хедсети от продуктите на други доставчици на AR/VR. Но растежът на пазарния дял на Apple може да е ограничен, като се има предвид, че очакваното устройство на компанията е ориентирано към потребителския сегмент и е скъпо, допълва Убрани.

Най-големият производител на хедсети за виртуална и разширена реалност през първото тримесечие на 2023 г. остава Meta  с дял от почти 48%. На второ място е японската компания Sony (35,9%), трета е китайската ByteDance (6,1%). Топ 5 на пазарните лидери в AR/VR сегмента включва брандовете DPVR и HTC с дялове под 2%.

IDC очаква, че през следващите години търсенето на AR/VR оборудване ще расте с повече от 30% годишно, а през 2026 г. пазарът ще достигне 35,1 милиона единици.

Според прогнозата, най-високи темпове на растеж в разходите за AR и VR ще регистрират спешните услуги (+82,9% на година), игрите с добавена реалност (+57,8%), видеозаснемането (+47,8%) и сътрудничеството (+ 42,7%). В 16 други области се очаква разходите за виртуална и разширена реалност да се увеличават с повече от 30% годишно.

Самостоятелните VR хедсети (способни да възпроизвеждат съдържание сами, без да са свързани със смартфон или компютър) ще се представят слабо през 2023 г., поради силните продажби през 2020-2021 г. В същото време категорията на неавтономните устройства вероятно ще покаже растеж, до голяма степен поради малките продажби през 2022 г., казват анализаторите.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало