Skip links

Пол Маккартни се отказва от използването на изкуствен интелект в последната песен на „Бийтълс“

Легендарният певец и музикант Пол Маккартни се отказа от изявлението си, направено в предаването Today по BBC Radio 4, че последната песен на „Бийтълс“ се създава с помощта на изкуствен интелект и ще бъде издадена тази година.

В туитър вчера сър Маккартни заяви:

„Нищо не е създадено по изкуствен или синтетичен начин“.

Като разчиства „спекулациите“ и „объркването“ около използването на изкуствен интелект в предстоящата песен, той добавя:

„Всичко е реално. Изчистихме някои съществуващи записи – процес, който продължава от години.“

Но изявлението ражда още по-голямо объркване, защото в интервюто за BBC той каза, че са успели да вземат гласа на Джон Ленън и „да го изчистят чрез този ИИ. Така че след това можехме да смесим записа, както обикновено се прави“. Ленън е убит през 1980 година в Ню Йорк.

Това, което може да се събере от двете му изявления, е, че изкуственият интелект е използван само за отделяне на вокалните песни на Ленън от фоновия шум, но не и за създаване на нов материал.

Спекулации за нова песен

Маккартни не разкрива коя е песента, която ще бъде изчистена, но се спекулира, че това е композицията на Ленън от 1978 година „Now And Then/Сега и Тогава“.

Източници разказват пред Variety, че песента е демо, записано в края на 70-те години, което Йоко Оно, партньорката на Ленън е изпратила на оцелелите изпълнители от „Бийтълс“ през 90-те години.

Хардкор феновете на „Бийтълс“ реагираха с голямо вълнение и коментари от типа „нямам търпение“ под туита на Маккартни, но също така е разбираемо защо Маккартни направи изявление, за да внесе яснота. Музикалната индустрия се занимава с натиска на изкуствения интелект, който до голяма степен е тема, предизвикваща разногласия.

Въздействието на ИИ върху музикалната индустрия

Spotify премахна десетки песни, генерирани от изкуствен интелект, които „извличаха“ пари от хората. Малко преди това отново Spotify и други услуги за стрийминг на музика трябваше да премахнат фалшива песен, генерирана от изкуствен интелект, качена от анонимен потребител, който твърдеше, че песента е изпята от The Weeknd и Drake.

В интервюто за BBC Маккартни повтори опасенията, като каза, че макар изкуственият интелект да дава известна свобода на действие на музикалната индустрия, той е и вълнуващ, защото е бъдещето.

„Има и добра страна, след това има и страшна страна. Ние просто трябва да видим докъде ще доведе това.“

заяви той


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало