Skip links

Последният твърд диск на Seagate с перпендикулярен запис ще получи капацитет на паметта 24TB

Твърдите дискове с голям капацитет ще бъдат търсени в облачните системи за съхранение на данни, така че Seagate Technology изгражда своите планове за тяхното еволюционно развитие за години напред. Както следва от тези планове, технологията за перпендикулярен магнитен запис ще остарее след пускането на 24 TB твърд диск, а след това ще се използва технологията за „запис върху плочи“, а магнитният запис с подгряване (HAMR) ще даде живот на твърдите дискове с обеми от 32 до 50 терабайта.

Това, според ресурса Tom’s Hardware, е станало известно от изявленията на финансовия директор на Seagate Technology Джанлука Романо (Gianluca Romano) на технологичната конференция Bank of America. Той не уточнява кога серийните твърди дискове с технология за подгряване при запис ще започнат да се доставят извън пределите на тесния кръг от облачни клиенти и хиперскалери, но от ранните изявления на представители на компанията става ясно, че това може да се случи още през третото тримесечие на тази година.

Според говорителят на Seagate, твърдите дискове от поколението HAMR с обем 32TB ще използват десет магнитни плочи и двадесет глави. Техните наследници с 36TB капацитет ще съхранят същата техническа конфигурация като 40TB моделите. Компанията започва да се подготвя още отсега за пускането на 50 TB устройства, тъй като в нейните лаборатории съществува образец на магнитна плоча, способна да съхранява до 5 TB информация.

Компанията през следващите месеци ще пусне 24 TB твърди дискове, като те ще използват вече традиционната технология за перпендикулярен магнитен запис. Следващата стъпка ще бъде появата на твърди дискове с капацитет 28 TB, но те вече ще са базирани на технологията за така наречения “плочков“ магнитен запис. Всъщност, преходът към HAMR в масови количества ще се осъществи, след като твърдите дискове на Seagate достигнат обем над 30 TB.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало