Skip links

Постигнат е рекорден специфичен капацитет на литиевата батерия

Китайски изследователи обявиха впечатляващ скок в плътността на литиевите батерии – до 711Wh/kg. За сравнение, захранващите елементи Tesla 4680 се отличават с показатели от порядъка на 244-296Wh/kg. По този начин клетките с екстремна плътност, тествани неотдавна в Пекин, представляват огромен скок напред в сравнение със статуквото, дори и да са фокусирани само върху максимизирането на един показател. Научната работа е публикувана в изданието Chinese Physics Letters.

Сегашните батерии са достатъчно добри, за да се използват в електробомилите. Но в други области – като мощни мобилни устройства, високопроизводителни електрически мотоциклети и най-вече електрически самолети и eVTOL – производителите изискват батерии, които могат да съхраняват повече енергия при много по-ниско тегло.

На пазара вече се появяват някои доста впечатляващи нови батерии, като например „кондензираната батерия“ на CATL с капацитет 500Wh/kg. Но когато става въпрос за захранващи елементи, фокусирани единствено върху максималната специфична енергия, предишната най-висока стойност, регистрирана някога, е 575Wh/kg, тествана от професор Джеф Дан и неговия екип в университета Dalhousie.

Сега екип от Института по физика към Китайската академия на науките счупи този рекорд. Малкият екип е разработил акумулаторна батерия с капацитет 10 Ah, използвайки свръхтънък анод от литиев метал и богат на литий катод от манганов оксид.

Екипът е разширил диапазона на напрежението на зареждане/разреждане и е проучил необходимата структурна стабилност на катода, както и подробна информация за това как модификациите на повърхността на литиевия анод влияят върху начина, по който литиевите йони се отлагат върху електрода и се разтварят в него при зареждане и разреждане на батерията.

Батерията показа 711,3 ватчаса на килограм и изключителна обемна енергийна плътност от 1653,65 ватчаса на литър.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало