Skip links

Потенциално опасен астероид, по-голям от небостъргач ще „достигне“ Земята следващата седмица

Астероид с размерите на Емпайър Стейт Билдинг, който е класифициран като потенциално опасен се движи към Земята и ще я достигне следващата седмица, но очевидно не трябва да се притесняваме, тъй като обектът ще ни подмине, въпреки че ще бъде сравнително близо до нашата планета.

Астероидът 1994 XD, който е открит от групата Spacewatch в обсерваторията Kitt Peak в Аризона през 1994 година, ще се доближи до Земята на 30,2 милиона километра, или около 8 пъти повече от средното разстояние до Луната, малко преди 21:00 ч. Северноамериканско източно време на 12 юни.

Астероидът е с диаметър между 370 и 830 метра и се движи със скорост 77 301 км/ч. Според уебсайта за симулация на астероиди Asteroid Launcher, ако приемем, че астероидът е с диаметър 500 метра и удари Земята под ъгъл от 45 градуса, приземяването му в Ню Йорк ще остави кратер с ширина 3,4 километра и ще убие около 60 000 души. В случая би трябвало да има и земетресение с магнитуд 6,0 по скалата на Рихтер.

Това ниво на потенциално разрушение, произтичащо от размера на астероида му е спечелило титлата „потенциално опасен обект“, но в миналото астероида 1994 XD е бил още по-близо до Земята: само на 2,4 милиона километра от нея на 31 май 1904 година. За последен път той премина покрай планетата ни на 27 ноември 2012 година, а след следващата седмица ще направи още едно близко преминаване покрай Земята чак през 2041 година.

По данни на Центъра за изследване на обекти, близки до Земята (NEOS) на НАСА се проследяват повече от 10 обекти с близко приближаване до Земята.

Въпреки че се очаква астероидът 1994 XD да не представлява опасност за нашата планета, вероятно ще има много повече притеснения на Свети Валентин през 2046 година. Тогава вероятността астероид 2023 DW да ни удари е 1 към 560 или 1 към 625, според Европейската космическа агенция. За щастие, този е много по-малък от 1994 XD – „само“ с размерите на олимпийски плувен басейн.

Миналата година НАСА осъществи мисията „Тест за двойно пренасочване на астероид“ (DART), опитвайки се да отклони небесен обект чрез изстрелване и разбиване на космически кораб в него. Мисията беше изключително успешна, като промени орбитата на малкия астероид „Диморфос“ повече от очакваното.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало