Skip links

Предположението на Хокинг за изпарението на черните дупки важи за цялата Вселена

Ново теоретично изследване доказва, че Стивън Хокинг е бил прав за черните дупки, макар и не напълно. В крайна сметка лъчението на Хокинг ще ги накара да се изпарят, но хоризонтът на събитията не играе толкова важна роля в този процес, колкото британският астрофизик е считал. Гравитацията и кривината на пространство-времето също могат да предизвикат това излъчване. Това означава, че всички масивни обекти във Вселената рано или късно ще се изпарят.

Прилагайки хитроумна комбинация от квантова физика и теорията на Айнщайн за гравитацията, Стивън Хокинг изказва предположението, че спонтанното създаване и унищожаване на двойки частици трябва да се извършва в близост до хоризонта на събитията на черните дупки. Обикновено частиците и античастиците, които се появяват от квантовото поле, скоро взаимно се унищожават, но понякога античастицата е засмукана от черната дупка, а частицата успява да избяга. Именно това е и лъчението на Хокинг.

Учени от университета в Неймеген, Нидерландия, са изследвали процеса, за да установят дали наличието на хоризонт на събитията наистина е критичен параметър за него. Те комбинираха техники от физиката, астрономията и математиката, за да разберат какво се случва, когато двойки частици възникват в близост до черните дупки, пише Phys.org. Резултатите показаха, че нови частици могат да се появят и далеч от хоризонта на събитията. С други думи, съществува някаква нова форма на излъчване в допълнение към лъчението на Хокинг.

„Доказахме, че далеч от черната дупка кривината на пространство-времето играе важна роля в създаването на излъчване. Оказва се, че частиците вече са разделени от приливните сили на гравитационното поле“, казва Валтер ван Сьойлеком, един от изследователите.

Досега се считаше, че без хоризонт на събитията не е възможно да има излъчване.

Хипотезата на учените дава нов поглед към Вселената. Оказва се, че всички големи обекти в космоса, като например останките от мъртви звезди, също притежават този вид излъчване. А в едно много далечно бъдеще всичко във Вселената ще се изпари, подобно на черните дупки.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало