Skip links

Председателят на Ford: САЩ не може да се конкурира с Китай по производството на електромобили

Бил Форд, изпълнителен председател на Ford предупреди, че що се отнася до производството на електромобили, САЩ все още не са готови да се конкурират с Китай.

През февруари американският автомобилен производител обяви, че ще инвестира 3,5 милиарда долара в изграждането на завод за електрически превозни средства в Мичиган. Reuters пише, че в сделката ще се използва технология от китайската компания за батерии Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, което накара сенатор Марко Рубио да поиска от администрацията на Байдън да преразгледа сделката. Ford твърди, че заводът за батерии в Мичиган е шанс за инженерите на Ford да се запознаят с технологията и да я използват за себе си.

През май Китай заяви, че е станал най-големият износител на автомобили в света, след като изпревари Япония през първите 3 месеца на годината. Страната е изнесла 1,07 милиона автомобила през периода, което представлява увеличение от 58% в сравнение с първото тримесечие на 2022 година, отчасти поради допълнителното търсене от Русия. За сравнение, износът на Япония през първите три месеца на тази година е 954 185 автомобила, което е с 6% повече на годишна база.

Освен това, Китай вече е силно ангажиран с производството на електромобилите за Европа, където се продават предимно електрически модели на Tesla. Електрическите модели на марки като Volvo и MG, както и други модели като Dacia Spring или BMW iX3 също се произвеждат изключително в Китай.

Шанхайският завод на Tesla на Илън Мъск е огромен износител на електромобили. През август миналата година той премина границата от 1 милион произведени електромобила и се очаква да увеличи годишния си производствен капацитет на 1,5 милиона.

В неделя американският министър на транспорта Пийт Бутигиг заяви, че САЩ трябва да предприемат стъпки, за да намалят предимството на Китай в производството на батерии за електромобили, и че изграждането на капацитет за рафиниране на ключови материали за производството им е „преодолимо“.

Бутигиг допълни, че САЩ трябва да изградят вътрешни и международни отношения за суровини и капацитет за рафиниране. Китайските компании съставляват повече от половината от пазара на батерии за електрически превозни средства и осигуряват до 90% от търсенето на някои материали за батерии.

В доклад на независим мозъчен тръст (снимката по-горе) от началото на тази година се стига до заключението, че Китай изпреварва САЩ по отношение на научните изследвания в 37 от 44 ключови и нововъзникващи технологии, включително електрическите батерии – една от областите, които има голям риск Китай да монополизира.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало