Skip links

Представиха компактния електрически кросоувър Volvo EX30

Електрическият кросоувър Volvo EX30 дебютира днес в Италия и ще се предлага в Европа на цена от 36 000 евро за модела със задно монтирана батерия LFP, предлагаща до 475 км пробег в градски условия. Купувачите могат да изберат и вариант на EX30 със задно задвижване и удължен пробег или кросоувър с два мотора и задвижване на всички колела.

С обща дължина от 4233 мм, кросоувърът има междуосие от 2650 мм, височината и широчината му са съответно 1549 мм и 1836 мм (във втория случай без огледалата, които увеличават широчината до 2032 мм). Салонът осигурява място за петима пътници, дясната задна седалка е разделена в съонощение 60:40  като те могат да се сгъват отделно, за да се увеличи товарното пространство. Естествено, на задните седалки има приспособления за монтиране на детски седалки Isofix.

Багажното отделение за такива размери на модела може да се похвали само с 318 литра обем „под кората“, включително 61 литра пространство под пода на багажника, което може да се пренарежда на две различни нива. Под капака има и прахо и водоустойчиво отделение за съхранение на кабели за зареждане, адаптери, предупредителен триъгълник и други аксесоари. Няма резервна гума, както при много електромобили, и се препоръчва ремонтният комплект да се съхранява в „предния“ багажник.

Volvo EX30 в двете си по-скъпи конфигурации предлага NMC тягова литиева батерия на базата на никел, манган и кобалт, която позволява на версията със задно задвижване да измине до 662 км в града без презареждане, докато вариантът със задвижване на всички колела и два електромотора може да намали пробега в града до 635 км. Кросоувърът със задно задвижване и NMC батерия е в състояние да измине до 480 км в комбиниран цикъл, включително пробег по магистрала, без презареждане, докато версията със задвижване на всички колела е в състояние да измине около 460 км без презареждане. В градски режим и двете версии на кросоувъра изразходват малко над 11 kWh на сто километра, но това са само данни на хартия за разхода. В комбиниран режим консумацията се повишава до 15 или 16 кВтч на 100 км, но производителят не предоставя данни единствено за извънградския цикъл.

Базовата машина във версията със задвижване на задните колела е оборудвана с по-евтина батерия LFP на основата на железен фосфат. Тя осигурява пробег до 475 км в града и около 344 км в комбиниран цикъл. Разходът на енергия на този кросоувър е по-висок от този на вариантите, базирани на NMC: до 12,1 kWh на 100 км в града и до 16,7 kWh на 100 км в комбиниран цикъл. За 36 000 евро ще се предлага електромобил с LFP батерия, която теоретично понася по-лошо ниските температури, но шведската марка вероятно е предвидила някои мерки за поддържане на температурата.

Така или иначе се твърди, че капацитетът на батерията е 69 kWh, от които само 64 kWh са на разположение на потребителя. Пълното зареждане от домашната трифазна електрическа мрежа с ограничение на тока от 16 А за стандартно устройство с мощност 11 kW ще отнеме до осем часа. Европейската версия на Volvo EX30 с CCS2 може да зареди батерията от 10 до 80% за двадесет и пет минути на станция за експресно зареждане с мощност до 153 kW. Въпреки това в базовата версия с батерия LFP машината е проектирана за максимален капацитет на зареждане не повече от 134 kW.

Максималната скорост и на трите варианта на Volvo EX30 е ограничена до 180 км/ч. Задният електромотор осигурява 272 к.с. и 343 Нм въртящ момент, като базовата версия на кросоувъра осигурява ускорение до 100 км/ч за 5,7 секунди, а версията със задвижване от НМС е с 0,4 секунди по-бърза. Вариантът със задвижване на всички колела е оборудван с два електромотора с обща мощност 428 к.с. и 534 Нм въртящ момент, като този кросоувър ускорява до 100 км/ч за впечатляващите 3,6 секунди. Версията със задвижване на задните колела и батерия LFP е само с 3 кг по-тежка от версията NMC със същия тип задвижване, като празният автомобил тежи 1833 кг. Кросоувърът със задвижване на всички колела без пътници вече тежи 1943 кг.

По традиция на Volvo, дори в базовата си версия EX30 се предлага с впечатляващ набор от функции за активна и пасивна безопасност, включително поддържане на лентата, избягване на пешеходци, велосипедисти и мотоциклети, автоматична смяна на лентата и спиране при приближаване на препятствия отпред и отзад. Системата блокира страничните врати при опит за отварянето им, когато друг участник в движението, включително велосипедист, се приближи отзад. Автоматичното паркиране се предлага както при успоредно и перпендикулярно, така и при диагонално паркиране. Предвидена е LED оптика отпред и отзад, като в първия случай се осигурява активен контрол на светлинния сноп. Корпусите на страничните огледала имат допълнителни светлинни източници, насочени към земята при предните врати. Панорамният стъклен покрив донякъде компенсира скромния вътрешен обем. Разбира се, има и камери за наблюдение на всички страни.

Интерфейсът, разработен с подкрепата на Google, е концентриран върху централния 12,3-инчов дисплей, акустиката на Harman Kardon отговаря за висококачествения звук, а в интериорната облицовка активно се използват рециклируеми материали. На централния дисплей са налични редица опции за „тапети“, които се синхронизират с темите на околното осветление и звука за релаксиращи моменти на почивка.

За достъп до автомобила могат да се използват цифрови ключове, които се излъчват по интерфейса UWB и се предават на смартфон на доверени лица. Патентованото приложение позволява дистанционно включване и изключване на климатика или отключване и заключване на вратите. Алармената система е в състояние да ви предупреди, ако вътре са забравени деца или домашни любимци. Бордовата мултимедийна система поддържа 5G обмен на данни и актуализации по въздуха, синхронизация с устройства с Apple iOS и Google Android, място за безжично зареждане на смартфон и USB портове за зареждане за пътниците отпред и отзад.

През следващата година компанията възнамерява да пусне и Cross Country версия на кросоувъра, която ще се отличава не само с увеличен пътен просвет и по-подходяща за офроуд комбинация от джанти и гуми, но и с широка гама от маркови аксесоари, предназначени за любителите на активния живот извън магистралите. Автомобилите ще се предлагат и на абонаментен принцип на пазарите, където работят такива оферти.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало