Skip links

Предупреждение: опасен химикал в подсладителите уврежда ДНК-то

Подсладителите изглеждат като идеалната алтернатива на захарта. Те не са нездравословни, но придават същата сладост. Учените обаче откриха, че химикал, образуващ се при разграждането на широко използван подсладител, е генотоксичен и причинява увреждане на ДНК. Това новаторско проучване породи сериозни опасения относно потенциалните рискове за здравето на този широко използван изкуствен подсладител.

Това се казва в съобщение за пресата, публикувано от Държавния университет на Северна Каролина в сряда.

Подсладителят, който се изследва е сукралоза. Въпреки че предишни изследвания хвърлиха светлина върху производството на някои мастноразтворими съединения в червата след консумация на сукралоза, това ново изследване се фокусира върху едно конкретно съединение, наречено сукралоза-6-ацетат.

Ръководител на изследователския екип е Сюзън Шифман, извънреден професор в съвместния отдел по биомедицинско инженерство в Държавния университет на Северна Каролина и Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

„Новата ни работа установява, че сукралоза-6-ацетат е генотоксичен. Открихме и следи от сукралоза-6-ацетат в готовата сукралоза, дори преди тя да бъде консумирана и метаболизирана.“

обяснява тя

Праг на безопасност

По принцип Европейският орган за безопасност на храните е определил праг на токсикологична загриженост за всички генотоксични вещества на 0,15 микрограма на човек на ден. Изследователите обаче установяват, че следите от сукралоза-6-ацетат, съдържащи се в една единствена дневна напитка, подсладена със сукралоза надвишават този праг. При това дори не се вземат предвид допълнителните количества сукралоза-6-ацетат, които се образуват като метаболити след консумацията на сукралоза от хората.

За да изследват допълнително генотоксичността на сукралоза-6-ацетат, учените провеждат серия от експерименти с човешки кръвни клетки. Резултатите не са нищо друго освен тревожни. Шифман съобщава:

„Накратко, установихме, че сукралоза-6-ацетатът е генотоксичен и че той ефективно разрушава ДНК в клетките, които са били изложени на въздействието на химикала.“

Изследователите не спират дотук. Те изследват и въздействието на сукралоза-6-ацетат върху човешките чревни тъкани. Предишни проучвания вече бяха загатнали за отрицателното въздействие на сукралозата върху здравето на червата, което накара екипа да се задълбочи.

„Когато подложихме на въздействието на сукралоза и сукралоза-6-ацетат чревни епителни тъкани (тъканта, която покрива чревната стена) установихме, че и двата химикала причиняват пропускливост на червата. По принцип те правят чревната стена по-пропусклива, като увреждат „плътните връзки“, където клетките в чревната стена се свързват.“

обяснява още Шифман

Непропускливите черва могат да означават неприятности, тъй като позволяват на вещества, които би трябвало да се елиминират чрез изпражненията да проникнат в кръвния поток. Освен това изследователите наблюдават повишена активност на гените, свързани с оксидативния стрес, възпалението и канцерогенността в чревните клетки, изложени на сукралоза-6-ацетат.

С това революционно откритие става ясно, че трябва да преразгледаме безопасността на сукралозата и нейното въздействие върху здравето ни. Като потребители е важно да правим информиран избор и да обмисляме алтернативи на продуктите, съдържащи сукралоза. Защитата на нашето ДНК и чревно здраве трябва да бъде приоритет, а това изследване напомня за потенциалните рискове, които се крият в ежедневните подсладители, които използваме.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало