Skip links

През изтеклите 10 години пробегът на електромобилите се е удвоил

Данните на американската Агенция за опазване на околната среда (EPA), предоставени от The Wall Street Journal, сочат, че максималният пробег на електрическите автомобили, продавани в САЩ, се е удвоил за периода 2012-2022 г., докато средният пробег се е утроил. Между другото, горната граница е взета от фабричните данни на седана Lucid Air, който предлага пробег до 832 км с едно зареждане по цикъла на EPA.

Икономичността на електромобила се влияе значително и от гумите и колелата. Така например преминаването от стандартни 19-инчови джанти с подходящи гуми към 21-инчови джанти намалява пробега с около 10%. Ефективността на електродвигателя и другите компоненти на задвижването също определя колко ефективно ще се използва зарядът на батерията. Преминаването към по-високо бордово напрежение също увеличава пробега и позволява по-бързото му попълване при използване на станции за бързо зареждане. В случая на Lucid Air напрежението, използвано от задвижващия агрегат, достига 924 V. То е в състояние да допълни до 480 км пробег за 20 минути, когато е включено към станция за бързо зареждане. Тези нови зарядни станции вече са на път да станат масови.

От друга страна пробегът на електромобилите непрекъснато се увеличава благодарение на направените нови открития и бързото развитие на технологиите за производството на батерии за акумулаторните блокове, с все по-голяма енергийна плътност и с все по-бързо зареждане.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало