Skip links

Президентът на Бразилия подписа закон, според който централната банка на страната ще регулира крипто компаниите

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва подписа закон, внасящ повече яснота около ролите, които централната банка на страната и регулаторният орган на пазарите за ценни книжа ще поемат по отношение на криптовалутите. В известие от 14 юни се съобщава, че държавният глава е подписал правителствен указ № 11.563, установяващ правила съгласно закон от декември 2022 г. относно правната рамка за търговия с крипто активи в южноамериканската държава. Законът упълномощава Централната банка на Бразилия (ЦББ) да регулира и контролира доставчиците на услуги за търговия с виртуални активи, като гарантира, че токените, които се квалифицират като ценни книжа, ще продължат да попадат в обсега на местната Комисия по ценни книжа (Comissão de Valores Mobiliários; CVM).

Cointelegraph Brazil съобщава, че CVM има задачата да създаде регулаторна рамка, настроена съобразно обема на крипто сделките в страната и спрямо нуждите на нововъзникващите пазари. Според изданието указът ще влезе в сила на 20 юни, без да засяга законите за защита на потребителите и за борба с финансовите престъпления.

Подписването на закона идва на фона на очаквания старт на пилотния проект за цифрова валута на Централната банка на Бразилия (CBDC; цифров реал) в сътрудничество с водещи компании за разплащателни услуги, включително Visa и Mastercard. ЦББ планира скоро да тества функционалностите за поверителност и програмируемост на своята платформа преди потенциалното внедряване на цифровия реал.

С един от най-големите пазари в Южна Америка, Бразилия е дом на крипто борсата Mercado Bitcoin, както и на няколко лицензирани чуждестранни компании, включително Crypto.com и Bitso. През март американската крипто платформата Coinbase обяви, че си партнира с местни фирми, за да предложи услугите си на жителите на страната.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало