Skip links

Процесорът Intel 8088 излезе на пазара преди 44 години и стартира PC революцията

Чипът Intel 8088 излиза на пазара на 1-ви юни 1979 г. Като част от първия персонален компютър на IBM той е първият масово произвеждан x86 процесор, представител на архитектурата, на която са базирани по-голямата част от процесорите в днешните персонални компютри.

Intel 8088 всъщност е модификация на Intel 8086, излязъл година по-рано, през месец юни 1978 г. И двата чипа имат 16-битови регистри. Основната разлика между двата процесора е, че 8086 има 16-битова шина за данни, а 8088 – само 8-битова. Тази разлика ще стане ключова за по-широкото използване на 8088. Ето какви са официалните му спецификации:

  • Тактова честота: 4,77 или 8 MHz
  • Технологичен процес: 3 микрона
  • Брой транзистори: 29 000
  • Адресируема памет: 64 KB
  • Скорост на шината: 4,77 или 8 MHz

В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век персоналните компютри едва започват да се появяват. Apple, Commodore, Tandy и производителят на конзоли за игри Atari произвеждаха свои собствени модели персонални компютри. IBM, дотогава известна със своите мейнфреймове за големи корпорации, решава да навлезе на този нов пазар и да произвежда свои собствени персонални компютри.

IBM се обръща към външни компании, за да ускори разработването на някои елементи. Причината за бързането и нежеланието да се разработи всичко самостоятелно е силната конкуренция на пазара, която изисква новият продукт да излезе на пазара възможно най-рано. В уеб сайта на IBM се казва:

„Специалистите се обърнаха към Microsoft за операционна система (QDOS, преименувана на PC-DOS и по-късно представена от Microsoft като MS-DOS) и към Intel за процесора 8088. Избраха съществуващ монитор от IBM Japan и матричен принтер от Epson. Само клавиатурата и самият системен модул бяха патентовани разработки на IBM“.

Но защо IBM избра именно процесора Intel 8088 за своя първи персонален компютър? Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс твърди, че той и Пол Алън са настояли IBM да използва 16-битов процесор. Дейвид Брадли, един от проектантите на първия персонален компютър на IBM, изтъква четирите основни причини за избора на Intel 8088:

  1. Трябваше да се преодолее ограничението за адресиране от 64 KB. Това изискване означаваше, че трябва да използваме 16-битов микропроцесор.
  2. Процесорът и неговите периферни устройства трябваше да бъдат на разположение незабавно. Нямаше време за разработване на нови LSI чипове, а крайните срокове за производство означаваха, че необходимите количества трябва да бъдат предоставени веднага.
  3. Не можехме да си позволим дълъг период на проучване; трябваше да използваме технология, която ни е позната. И се нуждаехме от богат набор от поддържащи чипове – искахме система с контролер за директен достъп до паметта, контролер за прекъсванията, таймери и паралелни портове.
  4. Трябваше да има операционна система и приложен софтуер за процесора.

„Избрахме 8088 заради 8-битовата му шина за данни. По-малката шина спестява средства за RAM, ROM и системна логика“.

Първият IBM PC излезе на пазара на 12-ти август 1981 г. и струваше $1565. Той бързо стана успешен и доведе до създаването на съвместими персонални компютри от други компании. Всички те използваха версии на процесора Intel x86.

  • Тази архитектура масово се използва и в наши дни.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало