Skip links

Прогноза: възстановяването на пазара на смартфоните ще започне не по-рано от 2024 г

Глобалните доставки на смартфони се очаква да намалеят с 3,2% през 2023 г., което се дължи на по-слабите икономически перспективи и продължаващата инфлация, според ново проучване на анализаторската компания International Data Corporation (IDC). Очаква се доставките на смартфони тази година да възлизат на 1,17 милиарда единици.

IDC изчислява, че възстановяването на пазара на смартфоните ще започне през 2024 г. с ръст от 6% на годишна база. Но потребителското търсене във всички региони ще се възстановява много по-бавно от очакваното, твърдят анализаторите.

Ако 2022 г. беше годината на излишните запаси, то 2023 г. е годината на предпазливостта“ – каза Набила Попал (Nabila Popal), директор изследвания в IDC Mobility and Consumer Device Trackers. „Въпреки че всеки иска да има готови запаси за вълната на неизбежното възстановяване, никой не иска да остане с тях твърде дълго. Това също така означава, че марките, които поемат рискове, потенциално могат да извлекат големи печалби от увеличения дял в правилния момент.

IDC обаче отбелязва, че въпреки горните проблеми, сегментът на сгъваемите смартфони продължава да се развива. „Все още виждаме повече сгъваеми устройства на пазара, което е голям технологичен скок напред в индустрията, но моментът е лош“ – каза Райън Рейт (Ryan Reith), вицепрезидент на групата по изследване на мобилните и потребителски устройства в IDC.

Според CNET, пазарът на сгъваемите телефони е доминиран от Samsung Galaxy Z Fold 4 и Z Flip 4. Google наскоро представи първия си сгъваем телефон – Pixel Fold, а Motorola пусна актуализирана версия на своя сгъваем телефон Razr. Honor и Oppo също предлагат сгъваеми устройства.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало