Skip links

Производителите на флаш-памети продължават да губят приходи поради ниското търсене

Анализът на TrendForce показва, че пазарът на NAND флаш-памети се е забавил през първото тримесечие на тази година. Въпреки че доставчиците намалиха цените, за да стимулират продажбите, доставките на NAND-чипове през тримесечието се увеличиха само с 2,1%. В комбинация с 15% спад на средната продажна цена, индустрията на флаш-памети регистрира 16,1% спад на тримесечните приходи до около 8,63 милиарда долара.

SK Group (SK hynix плюс Solidigm) и Western Digital претърпяха едновременен спад в обемите на доставките и цените, което доведе до загуби на приходи от повече от 20% за всяка компания. През първото тримесечие приходите от флаш-памет на SK Group паднаха до 1,32 милиарда долара, което е спад с 24,8% спрямо предходното тримесечие. Този спад се дължи на слабото търсене на пазара на компютрите. Така приносът на SSD-сектора спадна от над 50% през 4-то тримесечие на 2022 г. до едва 20-25% през 1-вото тримесечие на 2023 г. Western Digital също усети върху себе си междусезонните последствия: приходите от NAND флаш-памети намаляха с 21,1% до около $1,31 милиарда.

Тъй като търсенето от страна на масовите потребители на сървъри, ноутбуци и смартфони остава в застой, Samsung се опитва да увеличи доставките си чрез популяризиране на продуктите с голям капацитет. Тази стратегия обаче доведе до спад в цената от 18,3% за тримесечие и до намаляване на приходите от 15,8% от продажбите на Samsung, което отговаря на до $2,93 милиарда през първото тримесечие на 2023 г. По подобен начин Kioxia се изправи пред намаляващото потребителско търсене и въпреки 18% увеличение на доставките, 20,3% спад на средната продажна цена доведе до 5,9% спад в приходите за тримесечието, което е до около 1,85 милиарда долара.

Приходите на Micron от NAND Flash през първото тримесечие намаляха с 19,8% до $890 млн. Въпреки това, тъй като запасите от компютри и мобилни устройства на клиентите се връщат към нормалните нива, Micron се надява да излезе от ситуацията на пренасищане чрез прилагане на текущите мерки за съкращаване на производството.

2

През второто тримесечие на 2023 г. TrendForce очаква увеличение на покупателната активност, което трябва да бъде подкрепено и от скорошните съкращения на производството на Samsung. По-специално, производителите на модули памет и OEM компоненти за персоналните компютри са готови да се активизират, като общите доставки на NAND Flash се очаква да нараснат с 5,2% на тримесечна база. Въпреки това по-нататъшният спад на средната продажна цена за всички продукти, поради изчерпване на запасите, няма да доведе до никъде. В резултат на това TrendForce прогнозира, че приходите от NAND-индустрията ще продължат низходящата си тенденция и през второто тримесечие и се очаква да паднат с още 7,9% спрямо предходното тримесечие.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало