Skip links

Производителите на ноутбуци масово преминават към OLED-дисплеите, въпреки тяхната висока цена и неикономичност

На изложението Computex 2023 в Тайван почти всеки голям местен бранд за електроника показа нови модели ноутбуци с OLED-дисплеи. ASUS, Acer, Gigabyte и MSI разшириха продуктовите си линии, за да предизвикат потребителския интерес, да стартират цикъл на опресняване и да увеличат продажбите. OLED-технологията осигурява по-ярки цветове, по-добра равномерност и превъзходен контраст от LCD-екраните, но консумира повече енергия и струва по-скъпо.

OLED-дисплеите вече се превръщат в универсален стандарт за смартфоните от всички ценови категории, след дебюта на флагманските устройства. Производителите на ноутбуци са уверени, че е дошло времето за широкомащабно внедряване на OLED-екраните в по-големите форм-фактори.

Цената е ключовата пречка за масовото използване на OLED-технологията в ноутбуците: 15,6-инчовият OLED-панел струва 2,5 до 3 пъти повече от сравнимия LCD-екран. Компаниите прехвърлят част от тези разходи на потребителите, например ASUS Vivobook 15 с OLED дисплей и някои други обновления струва $699 срещу $549 за LCD-модела.

Друг препъникамък е практическият монопол върху тази категория от екрани: Samsung Display притежава повече от 99% от пазара на OLED-дисплеите за ноутбуци. Производителите на преносими компютри се надяват, че доставчиците като BOE или LG Display ще се намесят в тази игра, което ще намали цените.

Има и трудности при масовото производство на по-големите от 15 инча панели, тъй като се използва най-съвременната LTPS технология, която е разпространена повече при смартфоните, тъй като осигурява по-бързо време за реакция и по-добро възпроизвеждане на цветовете.

В момента повечето производители предлагат OLED-дисплеи в скъпите премиум-конфигурации със сертификат Pantone за най-точно възпроизвеждане на цветовете. Например, в преследване на ексклузивност, MSI представи 16-инчовия OLED-ноутбук с логото на Mercedes-AMG Motorsport на Computex.

За разлика от тях, лаптопът Acer Swift Edge 16 за $1300 показа, че големите OLED-ноутбуци могат да бъдат доста достъпни. Тънките и компактни лаптопи Gigabyte Aero направиха добро впечатление на посетителите на Computex, въпреки че показаха ограничен живот на батерията. Консумацията на енергия на OLED, където всеки пиксел се осветява индивидуално, е един от основните проблеми на технологията.

Потребителите скоро ще могат да видят OLED-дисплеи и в ноутбуците от Dell, HP, Razer, Lenovo и Samsung. „Очаквам да видя повече OLED и MiniLED панели в лаптопите, докато доставчиците се опитват да преодолеят постпандемичното затишие в търсенето с по-интересни продукти“ – каза анализаторът Ави Грийнгарт (Avi Greengart). „OLED осигурява толкова висок контраст и наситеност на цветовете, че е страхотен за създаване и потребление на съдържание“.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало