Skip links

Производството на смартфони падна до нивото от 2014 г.

Пазарът на смартфони е в голям застой през настоящата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният икономически спад продължава да оказва негативно влияние върху поведението на потребителите, което се отразява и на пазара за смартфони. Според TrendForce, през първото тримесечие на 2023 г. глобалното производство на смартфони е намаляло с почти 20%, в сравнение със същия период на миналата година, и възлиза на 250 милиона устройства. Това е не само най-значителният годишен спад, но и най-лошият тримесечен резултат от 2014 г. насам.

Противно на общата негативна тенденция, пазарният лидер Samsung увеличава производството с 5,5% спрямо предходното тримесечие, подпомогнат от пускането на модела Galaxy S23. Южнокорейският гигант е произвел 61,5 милиона устройства в периода януари-март, което обаче е по-малко с 16,7% от миналогодишния обем за същия период. TrendForce предупреди, че по-слабото търсене на новия смартфон през текущото тримесечие ще доведе до близо 10% спад в производството на Samsung.

Apple регистрира тримесечен спад от 27,5%, а производството на нейните устройства на годишна база е намаляло с почти 12% до 53,3 милиона единици. От този обем около 78% се падат на новия iPhone 14. TrendForce очаква производството на смартфони на Apple да намалее с още 20% през второто тримесечие.

В светлината на неблагоприятните пазарни условия китайската компания Oppo (която предлага марките Oppo, Realme и OnePlus) е намалила производството на устройства в периода януари-март до 26,8 милиона единици. Това е със 17% по-малко от предходното тримесечие и почти 34% под нивото от миналата година. TrendForce приветства хода на компанията, отбелязвайки, че благодарение на ефективното управление на запасите и умереното възстановяване на търсенето в Югоизточна Азия и други региони, Oppo ще може да увеличи производството на смартфони с повече от 30% през второто тримесечие.

Друг китайски доставчик – Xiaomi (марки Xiaomi, Redmi, Poco) – е намалил производството на смартфони с 27,4% и 40,4% на тримесечна и годишна база, пускайки на пазара 26,5 милиона устройства в периода януари-март. TrendForce смята, че основните причини, които са принудили компанията да намали производството, са ниското потребителско търсене по света и свръхпредлагането на Xiaomi. През второто тримесечие се очаква производството на устройства с този бранд да нарасне с 20% спрямо януари-март.

Топ 5 на доставчиците затваря китайският Vivo (марки Vivo, iQoo), който е пуснал 20 милиона смартфона през първото тримесечие, регистрирайки спад от 14,2% и 12,3% съответно на тримесечна и годишна база. Китай остава основният пазар за компанията, но търсенето в страната все още е в застой, така че анализаторите очакват само леко увеличение в рамките на 10% в производството на Vivo през април-юни.

TrendForce отбеляза, че продължаващият икономически спад е увеличил продажбите на използвани и обновени смартфони. Според анализаторите, това може да ограничи ръста в производството на нови устройства. През текущото тримесечие се очаква увеличение на производството с 5% спрямо предходното тримесечие – до 260 милиона броя. Но спрямо същия период на 2022 г. спадът ще продължи – прогнозираният резултат е с около 10% по-нисък.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало